Aquest divendres s'entrevistarà amb l''expremier' Gordon Brown, que s'ha destacat per la seva oposició a la independència d'Escòcia
MADRID, 3 maig (EUROPA PRESS) -
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, es reunirà el proper 8 de maig a Londres amb el líder dels laboristes britànics, Jeremy Corbyn, amb el qual pretén parlar de la situació a Catalunya, les relacions del Regne Unit amb la UE després del Brexit i el contenciós de Gibraltar, ha confirmat aquest dijous la formació socialista.
El desplaçament de Sánchez al Regne Unit es dividirà en dues fases i arrencarà aquest mateix divendres amb un primer viatge a Londres per entrevistar-se amb l'exprimer ministre britànic Gordon Brown, a qui li va tocar bregar amb la crisi financera i que en els últims anys s'ha distingit per la seva oposició a la independència d'Escòcia i a la sortida del Regne Unit de la UE.
En línia amb l'aposta del PSOE de Pedro Sánchez d'aprofundir en l'Espanya federal, Brown també va proposar una tercera via davant la independència d'Escòcia, que passava per cedir a aquest territori competències com la política fiscal o l'assistència social, i plenes competències en agricultura i pesca.
"Escòcia necessita una tercera via per lliurar-se de l'absolutisme del Partit Nacional Escocès (SNP) i de l'immobilisme del Partit Conservador", va dir Brown el març de 2017, un discurs que recorda al del PSOE quan defensa una solució intermèdia entre la inacció del PP i l'extremisme dels independentistes.
Després de la seva entrevista amb Brown, Sánchez atendrà als mitjans de comunicació en l'Ambaixada d'Espanya a Londres a partir de les 12.30 hores (una més en l'Espanya peninsular).
PEDAGOGIA SOBRE CATALUNYA
El líder socialista tornarà el mateix divendres a Espanya, però tornarà a Londres els dies 7 i 8 de maig amb l'objectiu central de fer pedagogia sobre la resposta que l'Estat espanyol ha donat al desafiament independentista a Catalunya, com fes fa algunes setmanes a Alemanya.
Sánchez veu necessari que el PSOE emprengui aquesta campanya de comunicació fora d'Espanya per suplir la falta d'estratègia del Govern de Mariano Rajoy perquè fora de les nostres fronteres s'entengui ben la resposta de l'Estat a l'independentisme català.
Segons ell mateix ha pogut percebre quan viatja fora, el PSOE té més credibilitat defensant l'acció de l'Estat espanyol enfront del repte independentista que el PP, a qui encara es percep a l'estranger com una força hereva del franquisme.
Sánchez impartirà sengles conferències sobre les causes que expliquen l'augment del secessionisme a Catalunya i les seves possibles solucions al Magdalen College de la Universitat d'Oxford (el 7) i un dia després en la London School of Economics, on li presentarà el prestigiós hispanista Paul Preston.
En aquests fòrums incidirà en els missatges que va llançar davant el Congrés del Partit Socialdemòcrata Alemany, on va explicar com Espanya, "una democràcia plena governada per l'Estat de Dret", s'està defensant de l'atac del secessionisme, no perquè està prohibit a Espanya reivindicar un projecte independentista, sinó perquè aquest moviment ha decidit saltar-se la llei per aconseguir les seves finalitats, alguna cosa que tampoc permetria cap Estat europeu.
Igual que a Alemanya, on roman el president destituit de la Generalitat, Carles Puigdemont, al Regne Unit va fugir un altre dels membres del Govern de Puigdemont acusats de rebel·lió, l'exconsellera d'Educació Clara Ponsatí qui, com l'expresident, després de ser detinguda a Escòcia (encara que després es va lliurar) va ser posada en llibertat sota fiança fins que la justícia britànica decideixi, previsiblement a l'agost, si l'entrega a Espanya.
En el seu discurs a Alemanya, Sánchez va apel·lar a la cooperació que ha de presidir les relacions entre els membres de la Unió Europea --el Regne Unit ho segueix sent fins que es concreti el Brexit-- i va recordar el paper "fonamental" que va exercir la cooperació judicial europea per derrotar ETA.