Actualitzat 09/07/2024 13:25

Pimec alerta que l'OPA al Sabadell té "un impacte significatiu" en la competència

El president de l'Observatori de la Pime, Oriol Amat, i el secretari general de Pimec, Josep Ginersta
EUROPA PRESS

Xifra en 54.000 milions la reducció del crèdit disponible després d'una possible fusió

BARCELONA, 9 jul. (EUROPA PRESS) -

Pimec ha alertat que una possible fusió entre el BBVA i Banc Sabadell després de l'oferta pública d'adquisició (OPA) té "un impacte significatiu" en termes de competència, crèdit, llocs de feina i nombre d'oficines.

Ho ha explicat aquest dimarts en una roda de premsa el president de l'Observatori de la Pime, Oriol Amat, acompanyat pel president de Pimec, Antoni Cañete, i el secretari general, Josep Ginesta, per presentar l'informe Pimec sobre la fusió bancària entre el BBVA i Banc Sabadell.

Amat ha explicat que les dades de l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), que fan servir l'índex Herfindahl-Hirschman, mostren que a Catalunya ja hi ha un mercat bancari altament concentrat o oligopoli a Lleida, Girona i Tarragona, i que la fusió empitjoraria les dades i també hi hauria oligopoli a Barcelona.

REDUCCIÓ DEL CRÈDIT

Amat ha explicat que la fusió entre Banc Santander i Banco Popular va reduir un 19% el crèdit disponible; entre Unicaja i Liberbank, un 2%, i entre CaixaBank i Bankia, un 4%.

Ha detallat que si s'agafa la mitjana, un 8%, la reducció del crèdit disponible després de l'OPA del BBVA al Sabadell seria de 54.000 milions d'euros: "En totes les fusions bancàries es redueix el crèdit. La incògnita és saber en quant es reduirà".

Així mateix, ha dit que si es dona la fusió, les cinc principals entitats controlaran el 73,5% del crèdit a Espanya, un percentatge superior a la mitjana de la Unió Europea, que és del 68,5%.

D'altra banda, Amat ha explicat que les fusions anteriors han comportat el tancament del 75% de les sucursals del banc comprat i una reducció de plantilla superior al 40%.

"TENIM UN PROBLEMA PREVI"

Ginesta ha lamentat que Espanya ja està en zona de risc respecte a la competència del sistema financer i que qualsevol operació que accentuï el problema, ho empitjora.

"Tenim un problema previ", ha afegit, en referència a les dades que indiquen que actualment ja hi ha un oligopoli, i ha dit que si la fusió afecta l'accés de serveis financers, és un problema per a les empreses.

Cañete, per la seva banda, ha assegurat que Pimec ve "del futur" en aquest tema, atès que ja ha vist, textualment, el que ha passat amb fusions i absorcions anteriors, que han significat una reducció de l'oferta.

Ha alertat que la fusió pot posar en risc l'accés de les empreses al finançament, que ha definit com un "element fonamental".

Contador



www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés