Un 67% dels enquestats per la patronal necessitaria contractar almenys una persona
BARCELONA, 28 oct. (EUROPA PRESS) -
Pimec Comerç ha alertat aquest dilluns que l'actual proposta de reducció de la jornada laboral "posaria en risc la viabilitat de més de la meitat dels establiments de proximitat".
Així ho assegura a partir d'una consulta feta per la sectorial a més de 300 comerciants sobre com perceben la proposta: si s'implanta, un 38% hauria d'augmentar els costos laborals, mentre que un 20% creu que disminuiria la seva facturació, informa la patronal en un comunicat.
Un 67% de les botigues afirma que necessitaria contractar almenys una persona a temps parcial si s'implementés la reducció, "una dada clau que posa en evidència que les pimes del sector es veurien obligades a reorganitzar de manera substancial la plantilla per mantenir la qualitat del servei i l'índex de productivitat".
Un 77% dels participants coincideix en "la necessària flexibilització i adaptació de la mesura, tenint en compte la realitat de cada sector i la dimensió de les empreses".
Els resultats constaten la preocupació del sector per la implementació de la reducció de la jornada laboral "perquè accentuarà la problemàtica de la dificultat per trobar personal qualificat".
En aquest sentit, un 62% dels enquestats afirma que actualment ja té problemes per cobrir vacants de treballadors i, d'aquests, un 51% indica que el principal motiu és l'horari de feina, una situació "especialment rellevant" en la restauració, hostaleria i comerç, en què els horaris poden ser més extensos o irregulars.
ANTONI TORRES
El president de Pimec Comerç, Antoni Torres, ha explicat que la proposta de reducció de la jornada laboral s'ha d'abordar amb una mirada de 360 graus, ja que "el mercat de treball té altres reptes que s'han de tenir en compte per implementar aquesta mesura".
També ha advertit que l'actual proposta de reducció de la jornada "afectarà la solvència i la competitivitat de molts dels establiments de proximitat i les empreses del sector", i caldria contractar més personal en un moment en el qual ja ho tenen difícil per trobar professionals.
ACTIVITAT A L'ESTIU
Pimec Comerç també ha preguntat als seus associats per l'activitat comercial d'aquest estiu: comparant l'estiu del 2023 amb el del 2024, un 42% afirma que l'activitat ha disminuït, un 36% que s'ha mantingut estable i un 22% que ha augmentat.
El tiquet mitjà més freqüent ha estat entre 10 i 25 euros, segons el 41% dels enquestats, seguit d'un 26% que situa la despesa mitjana entre 25 i 50 euros; un 39% dels establiments ha aplicat descomptes, amb un marge mitjà entre el 10% i el 20%.
Un 65% dels participants afirma que durant l'estiu els costos operatius han augmentat, especialment en relació amb l'energia i el personal, amb increments d'entre el 10% i el 20%.