Adverteix de les dificultats econòmiques i financeres que tindria un eventual Estat català
BARCELONA, 13 febr. (EUROPA PRESS) -
L'exministre d'Economia Carlos Solchaga ha assegurat aquest dijous que "no és possible una independència de Catalunya que no sigui traumàtica", i ha advertit de les conseqüències que tindria una eventual secessió a nivell econòmic i financer, amb un territori fora de la Unió Europea (UE) i altament endeutat.
Ho ha dit al Col·legi de Periodistes de Catalunya, en un acte al costat del conseller del Banc d'Espanya i catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Guillem López Casasnovas, en el marc d'un cicle de debats organitzat per l'Associació de Periodistes Europeus i la Fundació Diari Madrid.
Segons Solchaga, els catalans han demostrat al llarg de la història la seva "capacitat de construir i governar un Estat" i tot i que podria ser viable, un eventual Estat català tindria moltes dificultats econòmiques, un fet que haurien d'explicar a la ciutadania els polítics catalans que defensen la secessió.
L'exministre ha dit que cal posar en valor que durant els últims 30 anys, a Catalunya li ha anat bé formar part d'Espanya, i prova d'això són les millores que els dos territoris han experimentat en diferents variables, com infraestructures, polítiques socials i renda per càpita.
AFIRMACIONS "EXAGERADES"
Ara mateix el debat sobre com ha de ser la relació entre Catalunya i la resta d'Espanya s'ha enverinat, i ha lamentat que s'utilitzin expressions que són del tot "exagerades", com assegurar que la comunitat pateix una espoliació, i en aquest sentit, ha concretat que, en funció del mètode de càlcul que s'utilitzi, les balances fiscals són més o menys favorables a la Generalitat.
Per a Solchaga, hi ha "una probabilitat extremament petita" que Catalunya pugui arribar a la seva independència de manera acordada amb l'Estat, perquè qualsevol Govern espanyol s'oposaria a ella amb independència del seu color polític, i per això, segons ell, una eventual secessió seria necessàriament traumàtica.
Després de diagnosticar la incapacitat que té ara mateix el Govern de Mariano Rajoy de plantejar una reforma constitucional que possibilités la independència, ha descrit que un eventual Estat català tindria greus dificultats per finançar-se, amb una elevada prima de risc i un deute públic amb la qualificació de 'bo escombraries', i sense capacitat decisòria per combatre una deflació.
En canvi, López Casasnovas ha assegurat que si a Catalunya ha crescut el "sentiment de desafecte" cap a Espanya és per les baixes inversions en infraestructures, les diferències en finançament pel que fa a les autonomies forals, la situació de l'Aeroport de Barcelona supeditat als interessos de Madrid i unes polítiques econòmiques on es privilegia les multinacionals i no les petites i mitjanes empreses.
"La societat catalana s'ha cansat de tonteries", ha dit López Casasnovas, qui ha lamentat que no s'hagi donat compliment a demandes que des de fa dècades es formulen des de Catalunya, com el principi d'ordinalitat.