GIRONA 16 febr. (EUROPA PRESS) -
La comissió territorial d'urbanisme de la Catalunya Central ha aprovat definitivament el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Viladrau (Girona), que substitueix l'anterior planejament de 1987, i limita a un màxim de 508 la possibilitat de construir nous habitatges en sòl urbanitzat o urbanitzable.
El nou POUM vol frenar el desenvolupament expansiu del nucli urbà i compactar el teixit urbà en la mesura del possible, segons informa aquest diumenge la Conselleria de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat en un comunicat.
El model respon a la transformació que va viure el poble en passar d'un petit nucli rural a un conjunt extens, amb moltes segones residències d'ús estival que poden duplicar la població en algunes èpoques de l'any, i que ha deixat buits urbans poc urbanitzats.
DESCLASSIFICA URBANITZACIONS ALLUNYADES
Entre d'altres mesures, desclassifica sectors que el planejament anterior preveia en ubicacions allunyades del nucli i que no s'han arribat a desenvolupar i, respecte als sectors pendents de desenvolupament que es mantenen, s'avaluarà la idoneïtat de la seva vialitat i també s'implantaran tipologies d'edificació més compactes.
Així mateix, proposa un nou sector d'activitat econòmica després del sòl industrial existent, per completar la urbanització del polígon industrial i acollir noves empreses amb accés des de la carretera de Vic.
SÒL NO URBANITZABLE
Respecte al sòl no urbanitzable, el POUM té en compte l'existència del Parc Natural del Montseny en les seves directrius i determinacions, i també incorpora el catàleg de masies i cases rurals.
Amb 1.103 habitants el 2022 i uns 50,7 quilòmetres quadrats de superfície, Viladrau concentra el seu nucli urbà entorn de l'església de Sant Martí, encara que el municipi ha crescut amb urbanitzacions de baixa densitat com les Guilleries, veïnats rurals i una gran indústria a l'entrada del poble que ocupa tot el terreny del polígon existent.