Aquesta malaltia no afecta "en cap cas" a les persones
BARCELONA, 2 jul. (EUROPA PRESS) -
La Conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat començarà aquesta setmana una campanya de vacunació contra la llengua blava en totes les ovelles i bovins de Catalunya, amb l'objectiu de reduir els efectes adversos d'aquesta malaltia.
La campanya es podrà fer després de la compra "d'emergència" duta a terme pel departament, i els serveis veterinaris han confirmat nous casos de llengua blava a 19 explotacions catalanes, ha informat la Conselleria en un comunicat d'aquest dimarts.
El pla de vacunació contemplarà començar la campanya a les comarques més afectades per la malaltia i també a les de la zona "per intentar-ne frenar l'expansió".
Els nous casos de llengua blava s'han donat a 19 explotacions de 8 comarques: l'Alt i el Baix Empordà, el Gironès, el Ripollès, el Pla de l'Estany, la Selva (Girona), el Maresme i Osona (Barcelona), després de rebre les confirmacions del Laboratori Central de Veterinària d'Algete (Madrid), i se sumen al detectat durant el mes de juny.
La Conselleria a finals del 2023 en va fer difusió en els focus més propers a la malaltia i va recomanar la vacunació al sector, i a l'octubre es va comunicar la presència del serotip 8 a la frontera amb França, i al novembre la presència del serotip 4 a Astúries i Cantàbria.
El 10 de juny es va comunicar amb un avís massiu a través de l'aplicació informàtica de gestió telemàtica ramadera (GTR), que utilitzen els ramaders, l'entrada de la malaltia a Catalunya.
LA CARN, LA LLET I ELS DERIVATS "ES PODEN CONSUMIR"
La llengua blava és una malaltia vírica que afecta remugants domèstics i salvatges, que es transmet d'animal en animal a través d'un vector i no per contacte directe: es transmet mitjançant espècies de mosquit del gènere Culicoides, però "en cap cas" afecta les persones.
La gravetat de la malaltia en els remugants varia en funció de l'espècie i el serotip, però es recorda que la carn, la llet i els productes derivats "es poden consumir sense cap problema".