Actualitzat 24/07/2009 16:53

AMPL.- Horta.- Un llamp ha estat la causa de l'incendi en Els Ports

BARCELONA, 24 jul. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Medi Ambient de la Generalitat, Francesc Baltasar, ha assegurat avui que un llampec va ser la causa de l'incendi que ha calcinat 1.140,81 hectàrees del parc natural d'Els Ports, sobretot a Horta de Sant Joan (Tarragona).

L'informe fet pels agents rurals permet afirmar amb "rotunditat", segons Baltasar, que aquesta ha estat la causa després d'estudiar la zona on es va originar el foc, i trobar la marca del llampec en un arbre.

El llampec va caure el 14 de juliol quan hi va haver una tempesta elèctrica seca, que no va causar l'incendi al moment, sinó que va formar petites brases a la vegetació que més tard, en trobar-se amb les condicions propícies de vent i humitat van fer que brotés el foc.

Segons ha explicat el subinspector dels Agents Rurals de Terres de l'Ebre, Miquel Àngel Garcia, els dies anteriors a l'incendi la humitat relativa va estar sobre el 50 i 60% fins al dia 17, encara que va baixar especialment el dia 21, quan el vent va començar a bufar de component sud i sud-est, amb una força "no molt important" però sí "suficient per ajudar a l'evolució de l'incendi".

Els canvis de vent que es van produir a partir del migdia de l'endemà van ser els que van ajudar que l'incendi es propagués, i que aquest dia el perímetre canviés i s'estengués al llarg de 800 hectàrees, i que dijous arribés a Prat de Compte, on finalment van poder aturar-lo

Segons Garcia, "no és estrany" que es produeixin incendis causats per llamps que rebrotin diversos dies després, perquè les fulles seques que estan a terra fan de "metxa". De fet, un de cada tres incendis en aquesta època de l'any a la zona dels Ports està causat per un llamp.

ZONA PROTEGIDA

Baltasar ha informat que l'incendi, que ja està controlat, va cremar 587 hectàrees del parc natural dels Ports, fet que suposa un 1,5% del total de superfície del parc, que té 35.000 hectàrees, i 1.120 hectàrees pertanyen a la xarxa Natura 2000, en una zona d'especial protecció de les aus, de manera que tota la superfície cremada tenia protecció mediambiental.

Del total, 486 hectàrees eren d'arbrat --42,65%--; 489 hectàrees, de matolls --43,24%--, i 160,98 hectàrees, de cultius --14,11%--, la majoria d'Horta de Sant Joan (1136,92) i la resta, de Prat de Compte (3,88).

Segons el conseller, les zones afectades "són sobretot pinedes", de pi blanc, alzinars, prats mediterranis herbacis, entre d'altres. No s'ha produït una afectació directa sobre la fauna protegida perquè davant del perill "tenen tendència a allunyar-se", tot i que sí indirecta a l'àguila calçada, el cranc de riu ibèric i la libèl·lula.

Baltasar ha assenyalat que la setmana que ve faran un recorregut "exhaustiu" pel perímetre afectat, on es preveu que bona part de l'arbrat "hagi rebut molt poc", per fer un balanç i determinar les actuacions específiques a fer, tot i que la primera avaluació indica que la zona es podrà regenerar amb facilitat. Alhora, ha elogiat el treball dels cossos d'emergències i ha subratllat la seva "coordinació absoluta".

CAUSES INCENDIS

Segons dades facilitades per Baltasar, a Catalunya, entre el 15 de juny i ahir, s'han produït 37 incendis per causes naturals --un 20%--, 37 per causes de negligència --20%--, 35 per accident, 24 intencionats --14%-- i el d' Agramunt, que s'està investigant.

Baltasar ha negat que hi hagi alguna relació entre el temporal de vent i neu que va deixar molts arbres caiguts als boscos catalans amb aquest incendi, i ha recalcat que des del Govern i els sectors implicats "es fa molt per netejar els boscos", i que aquest any "s'han intensificat" les tasques, i s'ha fet "un esforç molt notable", tot i que sempre es pot millorar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés