Rodoreda, Marsé, Cabré, Pedrolo, Margarit, Verdaguer i Vila-Matas, entre els autors que hi apareixen
BARCELONA, 30 març (EUROPA PRESS) -
El periodista i autor Jordi Llavina ha reunit en l'antologia 'Terra de Lletres' (Comanegra) un recorregut per la Catalunya "diversa" a través de 60 descripcions de 60 escriptors com Mercè Rodoreda, José Martínez Ruiz 'Azorín', Carlos Barral, Jaume Cabré, Gaziel, Maria-Mercè Marçal, Joan Margarit, Juan Marsé, Manuel de Pedrolo, Jacint Verdaguer i Enrique Vila-Matas.
En una entrevista d'Europa Press, ha dit que aquest recopilatori té com propòsit "mostrar un país vital i ple de vida, un país industriós i industrial", així com una Catalunya treballadora construïda sobre l'agricultura, que ha cedit pas a altres sectors.
"Catalunya és un país molt petit però és molt divers en tots els aspectes", ha dit l'autor, posant com a exemple la varietat de caràcters i geografia que hi ha entre la Catalunya costanera, la Catalunya interior i les grans i mitges ciutats.
Això no implica, ha comentat, que no sigui crític amb Catalunya a l'hora d'assenyalar els seus defectes, però que aquest no era l'objectiu de l'antologia, que sí que té com a vocació revisitar paisatges sentimentals dels diferents autors i ensenyar la seva "cara positiva, bella i presentable, malgrat els defectes".
"Els llocs nodreixen l'imaginari de cadascun dels autors", ha defensat Llavina, amb un Carlos Barral marcat per la seva infància a Calafell (Tarragona), o un Narcís Comadira impactat per la seva Girona natal, ha posat com a exemple.
EL PODER DE BARCELONA
Llavina no ha pogut obviar en la seva antologia Barcelona, una capital molt potent i coneguda internacionalment, a més de ser una ciutat "molt literària"; així com Sitges (Barcelona) i Cadaqués (Girona), tots dos pobles molt pintorescs, que a més compten amb reclams com ser el bressol del Modernisme en el primer cas, i el rastre del Salvador Dalí i Marcel Duchamp en el segon, ha citat.
En l'altre extrem, localitats industrials 'a priori' poc líriques també han tingut el seu moment "inesperat" en la creació literària, com és el cas de L'Hospitalet, descrit tangencialment per Teresa Pàmies, com també han estat protagonistes pobles molt petits com Pradell de la Teixeta (Tarragona), d'uns 1.000 habitants, descrit per Javier Amorós.
D'entre les descripcions incloses, Llavina ha destacat la d'Azorín sobre Montserrat, en "una espècie de lloança sobre el valor de la literatura i les imatges"; la de Miquel Desclot sobre el Montseny i la seva formació com a persona, i la de Joan Alabedra sobre La Cerdanya, on dóna molt valor a l'impacte dels llocs en la formació personal.
CATALUNYA, "TERRA DE LLETRES"
Sobre la selecció ha avisat que és terriblement parcial, ja que no pretenia reunir textos poc elogiosos o crítics amb el paisatge perquè no era l'objectiu: "No es tracta de donar una imatge embellida del país, sinó de textos que tinguessin solidesa literària".
En la seva selecció no exhaustiva --amb una dotzena de textos en castellà-- ha inclòs tant descripcions líriques com prosa més crua, que l'autor acompanya d'una petita glossa; i tots ells apunten a assenyalar que "Catalunya és una terra de lletres".