Actualitzat 08/06/2018 15:08

Artadi crearà una oficina que impulsi la reforma horària des del Govern

Elsa Artadi, Fabian Mohedano
EUROPA PRESS - Archivo

És una mesura que preveia el Pacte per a la Reforma Horària de fa un any

BARCELONA, 8 juny (EUROPA PRESS) -

La consellera de la Presidència de la Generalitat, Elsa Artadi, ha promès crear una oficina adscrita al seu departament que impulsi la reforma horària des del Govern de manera transversal i en col·laboració amb les conselleries, com preveia el Pacte per a la Reforma Horària que el Govern va signar fa un any amb entitats i institucions.

Ho ha anunciat aquest divendres en inaugurar la V Setmana dels Horaris, on ha expressat el compromís total de l'executiu, encara que no ha especificat dates per a la seva creació: "Hem d'aplicar el que es va signar en el Pacte per a la Reforma Horària fa un any".

Ha dit que el Govern ja ha començat a donar passos, com el que ella ja ha anunciat aquesta setmana: avançar el Consell Executiu de cada dimarts a les 9.30 perquè la roda de premsa posterior no s'allargui més enllà de les 14.00, i s'implantaran més mesures en el futur.

"Buscar la qualitat de vida dels ciutadans ha d'estar al centre de les polítiques públiques", segons Artadi, que considera imprescindible que l'administració pública se sumi al que va començar sent una demanda ciutadana el 2014, quan persones i entitats van crear la Iniciativa per a la Reforma Horària.

Artadi ha donat un exemple de què ha de millorar: "No estem acabant de gestionar bé la qüestió de la hiperconectivitat, i les dones som les que més ho patim, per fatal igualtat de gènere".

En declaracions als periodistes, un dels impulsors de la iniciativa, que es va dissoldre l'any passat després de la signatura del Pacte, Fabian Mohedano, s'ha mostrat satisfet amb l'anunci d'Artadi, a la qual considera compromesa amb aquest objectiu: "Es nota que ha viscut fora i és conscient de la importància d'equiparar els horaris a la resta d'Europa".

UN ANY DESPRÉS DEL PACTE

Signat per més de cent entitats i institucions al juliol del 2017, el Pacte per a la Reforma Horària va establir que la Generalitat havia de crear una estructura governamental amb una oficina i un consell assessor per assegurar un canvi d'horaris en la societat catalana, amb el 2025 com a horitzó.

Entre les mesures figuraven la recuperació de la diferència horària en relació amb la resta d'Europa, el foment d'una cultura del temps més eficient i flexible, una reducció de les jornades laborals i una modificació de la programació televisiva.

AJUNTAMENT DE BARCELONA

El comissionat d'Economia Social, Desenvolupament Local i Consum de l'Ajuntament de Barcelona, Álvaro Porro, ha defensat que ara cal "passar dels desitjos a compromisos concrets", i que la transició horària ha de tenir com a eixos la salut i la igualtat de gènere.

V SETMANA DELS HORARIS

La V Setmana dels Horaris, que se celebrarà de l'11 al 15 de juny a tota Catalunya, és la primera que s'organitza després de la signatura del pacte, i vol ser un espai de debat ciutadà per plantejar la reforma horària a través de conferències, tallers i tot tipus d'activitats.

Entre les propostes figuren l'exposició 'Trobar temps dins del temps per a les dones', en el Museu Marítim de Barcelona, i la projecció del documental 'Lladres de temps' a Sant Cugat del Vallès (Barcelona) el 17 de juny.

També hi haurà presentacions, taules rodones i col·loquis, així com la presentació del Pacte pel Temps de Barcelona el 18 de juny, que exposarà les principals mesures a prendre a nivell de ciutat en aquest aspecte.