BARCELONA 21 nov. (EUROPA PRESS) -
Un dictamen elaborat pel Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya ha advertit que els serveis socials bàsics (SSB) a la província de Barcelona es troben amb nous encàrrecs sense els recursos necessaris i que la crisi ha propiciat que el model s'hagi consolidat en un "calaix de sastre".
L'estudi, encarregat per la Diputació de Barcelona, assenyala que els SSB es troben que, a més de complir les funcions que els atorga la Llei de Serveis Socials, es troben amb aquests encàrrecs, en alguns casos derivats de normes de caràcter social i en d'altres per la tendència d'altres sistemes --salut, educació, habitatge-- a dipositar-hi "la responsabilitat de resoldre qüestions que ells no poden atendre", ha informat aquest dimarts el col·legi en un comunicat.
El dictamen assenyala que gran part de les prestacions econòmiques que es gestionen des dels SSB "són per a conceptes que no queden recollits en les seves competències", la qual cosa se suma a una falta de planificació coordinada entre els diferents sistemes que dificulta una atenció integrada.
El Col·legi considera que la crisi ha propiciat que es consolidi el model dels SSB com un calaix de sastre, subsidiari de la resta de sistemes i que l'"augment exponencial de persones ateses" ha sobrecarregat el sistema.
Ha assenyalat que malgrat l'increment de recursos per part d'alguns ajuntaments per suplir les retallades estatals i autonòmiques, "es troben més col·lapsats que mai", i ha afirmat que la saturació genera esgotament i riscos per a la salut dels professionals.
RISC D'INSTRUMENTALITZACIÓ
El dictamen també alerta del risc d'instrumentalització política a causa que la cartera de serveis socials és poc concreta en molts aspectes i "deixa massa la interpretació de voluntats polítiques o lectures tècniques".
Les respostes dels SSB municipals són heterogènies i depenen de variables com "l'estat de les finances de cada consistori, la sensibilitat i l'orientació política de cada govern", sosté l'informe, la qual cosa fa que serveis i prestacions bàsics no es facin en termes d'igualtat.
Els autors de l'estudi han remarcat que es dipositin en els SSB unes expectatives irreals que no encaixen amb el que puguin oferir, i han sostingut que la població té una idea "parcial i reduccionista" d'aquests serveis, ja que són vistos com a simples dispensadors i generadors de recursos econòmics.
L'informe subratlla que en ocasions es dirigeixen als serveis socials amb una situació ja molt deteriorada, la qual cosa els converteix en contenidors d'una gran desesperança i un gran patiment de les famílies".
RECUPERAR EL SEU CARÀCTER PREVENTIU
Davant aquesta situació, els treballadors socials reclamen recuperar el caràcter preventiu i l'enfocament comunitari dels SSB que preveu la llei, i un canvi de paradigma que permeti centrar-los en les persones i en el desenvolupament de les xarxes relacionals i de suport.
El dictamen aposta per noves aliances amb altres serveis, amb el tercer sector i amb els moviments socials, que constitueixen una xarxa complementària que pot suposar "millores en termes de proximitat, agilitat, rapidesa" si treballen en coordinació amb els SSB.