Hi haur 20.000 alumnes menys a Infantil i Primria i s'unifica el protocol d'assetjament
BARCELONA, 5 set. (EUROPA PRESS) -
Catalunya comenar aquest dimecres el curs escolar 2023-2024, que comptar amb 81.335 docents (1.190 més), 1.605.243 alumnes matriculats (8.440 menys que l'anterior) i els sindicats UstecStec, Intersindical-CSC i CGT Ensenyament en una jornada de vaga.
Com a novetat, aquest curs comena amb jornada completa lectiva, a diferncia del passat que es va iniciar amb les tardes d'oci educatiu, i aquest dimecres comenaran les classes l'etapa d'Infantil, Primria i ESO i el 12 de setembre ho faran Batxillerat i FP.
Dels matriculats, 1.330.428 alumnes són de rgim general, que engloba Infantil, Primria, Secundria, Batxillerat i graus d'FP; 125.885 de rgim especial, que inclou els ensenyaments de música i arts; 68.100 de formació d'adults, i 80.830 d'ensenyaments a distncia.
La consellera d'Educació de la Generalitat, Anna Simó, va assenyalar aquest dilluns que aquest curs hi haur 20.000 alumnes menys en Infantil i Primria, segons apunta a causa del descens demogrfic, per defensa que "malgrat que" aix han incrementat la plantilla de professorat i de personal d'atenció educativa.
De l'increment de 1.190 docents, 190 són mestres i 1.000 són professors, i s'han estabilitzat un total de 27.097 professionals.
SINDICATS
El curs comena amb la convocatria d'una jornada de vaga aquest dimecres per part dels sindicats educatius UstecStes, CGT Ensenyament i Intersindical-CSC per reclamar un "sistema educatiu públic catal de qualitat" tant per als alumnes com per als professionals davant les manques que, a parer seu, té el sistema actual.
Els sindicats convoquen la vaga per mostrar la seva "disconformitat amb les polítiques d'educació per la regressió en la recuperació de les condicions laborals" prvies a les retallades, i insten a augmentar la inversió en educació.
En aquest sentit, la consellera Simó va reiterar el dilluns que el seu objectiu és revertir les retallades a l'educació pública de Catalunya i que ho far "en funció del que els escenaris pressupostaris permetin", en referncia als Pressupostos de la Generalitat de 2024.
SERVEIS MÍNIMS
Per a la jornada de vaga, el Govern ha previst, com a serveis mínims, que hi ha d'haver una persona de l'equip directiu per cada centre --en les guarderies un membre del claustre--, i un docent per cada 3 aules en Infantil, Primria i ESO, i el 50% de les plantilles en educació especial i guarderies.
En el complex educatiu de Tarragona el 50% de personal de menjador i cuina, una persona de manteniment per torn i manteniment del servei habitual en infermeria, vigilncia i el torn de nit dels tutors.
A més, en l'oci educatiu, haur d'haver-hi el 50% dels monitors de menjador, de servei de cuina, d'acolliment, d'extraescolars i d'atenció a l'alumnat amb necessitats educatives especials en guarderies i centres d'Infantil, Primria ESO i educació especial.
NOVETATS DEL CURS 2023-2024
Entre les novetats del curs, s'engegar la figura del referent de coeducació, convivncia i benestar emocional als centres educatius, amb 3.400 referents en tota Catalunya; i es fusionaran en un dels protocols de violncia masclista, LGTBI, assetjament, ciberassetjament i odi i discriminació, de manera que se simplifiqui i faciliti la detecció de les violncies.
Aquest any entra en funcionament el Registri de Violncies contra l'Alumnat (REVA), que "permetr millorar la traabilitat al departament"; es redueixen per segon any consecutiu les rtios en l'etapa infantil, i es compartiran amb els ajuntaments les dades sobre abandó escolar.
També es desplegaran mesures de compensació en competncies bsiques per millorar la comprensió lectora i les matemtiques; 50 centres comenaran el Pla pilot de millora de les biblioteques escolars, i s'ha ampliat el pressupost per a l'escola inclusiva en 25 milions d'euros.