Fonts del Miteco diuen que abans de les 17.30 es va alertar que la presa de Forata podia trencar-se
VALÈNCIA, 16 nov. (EUROPA PRESS) -
El Centre de Coordinació Operativa Integrat (Cecopi) no va prendre cap decisió de 17.00 a 18.00 hores del 29 d'octubre i va interrompre la reunió des de les 18.00 fins a les 19.00, asseguren fonts de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), presents la tarda del dimarts en què es va produir la DANA que ha assolat la província de València. Aquestes fonts recalquen que els motius per activar el sistema ES-Alert ja existien abans de les 18.00.
En aquest sentit, fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco) apunten que entre les 17.00 i les 18.00 ja s'havien activat les alertes hidrològiques per desbordament del barranc del Poyo, riu Magro, Xúquer i la presa de Forata, perquè se sabia que la situació era molt greu.
Així doncs, diferencien tres blocs temporals en el Cecopi, que va ser convocat per la Conselleria d'Interior a les 15.00 i constituït a les 17.00: minuts abans de les 17.30, quan es va començar a plantejar la gravetat de la situació i fins i tot es va alertar de la probabilitat de ruptura de la presa de Forata i es va posar damunt de la taula el desallotjament de la població de la zona; la interrupció de la reunió entre les 18.00 i les 19.00; i la seva represa a partir d'aquest moment.
És precisament sobre les 19.10 quan es comença a debatre, segons Aemet, sobre la possibilitat de llançar l'alarma ES-Alert a la població i es barregen les opcions d'enviar un missatge de confinament, recomanar pujar a les plantes altes dels edificis, prohibir la circulació o d'emetre algunes recomanacions sobre la mobilitat. Finalment, l'alerta massiva es va enviar a les 20.11.
Durant la seva compareixença d'aquest divendres a les Corts, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, va assenyalar dos organismes depenents del Govern: la CHJ i l'Aemet. Segons va afirmar, durant la DANA va haver una "apagada informativa" per part de l'organisme de conca respecte a la crescuda del barranc del Poyo, mentre que sí va informar sobre la situació de la presa de Forata. Així, va dir que va ser "aquest el motiu, i no un altre, pel qual el Cecopi considera enviar el sistema d'alertes ES-Alert".
Sobre aquest tema, va explicar que a les 18.55 la CHJ va avisar que la presa de Forata abocava més de 600 m3/s, després del que "a les 19.45" va informar al Cecopi que era "possible que empitjorés", i va agregar que el secretari d'Estat de Medi ambient, Hugo Morán, va comunicar a les 20.00 "des de Colòmbia" que no es podia garantir que la presa fora a resistir. I en aquest moment, davant del "risc real d'imminent ruptura", va ser quan a les 20.11 es va enviar l'alerta mòbil a la població.
DOS MISSATGES ES-ALERT
No obstant això, les fonts del Miteco diuen que des del primer moment en què es va constituir el Cecopi es va informar que la situació de la presa de Forata era molt greu. Concretament, afirmen que es va plantejar la situació crítica abans de les 17.30 --més de dues hores abans que s'activés el sistema ES-Alert-- i que la CHJ va avisar a Emergències a les 18.55 que la presa abocava 633 m3/s.
En aquest punt, subratllen que la consellera de Justícia, Salomé Pradas, estava en la reunió quan es va contemplar l'escenari de trencament de la presa, per la qual cosa qüestionen Mazón quan el cap del Consell assegura que es va desplaçar al Cecopi en ser advertit que la situació de la presa de Forata "s'agreujava".
Sobre el motiu per activar el sistema ES-Alert, que el cap del Consell atribueix a l'agreujament de la situació de la presa de Forata, des d'Aemet detallen que aquesta mesura es va posar damunt de la taula sobre les 19.10 i que, encara que és cert que existia una preocupació respecte a l'embassament, no és exacte que l'avís s'enviés només a causa de la situació del mateix.
Així doncs, ressalten que finalment es van enviar dos missatges: un a tota la província de València davant de les inundacions provocades per la DANA; i un altre a les zones aigües a baix de Forata.
Finalment, davant de les declaracions de Mazón afirmant que la situació d'alerta acabava sobre les 18.00 sobre la base de la informació que traslladava Aemet, a través d'una compareixença pública de la delegada del Govern i en una entrevista en la televisió autonòmica, en les quals apuntava a aquesta hora com a fi de l'episodi, defensen que en cap moment va deixar d'haver-hi avís vermell en el nord de la província de València.
I agreguen que, l'avís que inicialment concloïa a les 18.00, es va revisar i va ampliar fins a les 20.00, doncs, puntualitzen, encara que pogués deixar de ploure, l'aigua va seguir corrent i van tenir lloc les posteriors inundacions.