Publicat 31/12/2018 14:20

Creixen un 68% els metges catalans que demanen anar a treballar a l'estranger

BARCELONA 31 des. (EUROPA PRESS) -

L'Organització Mèdica Col·legial (OMC) ha registrat un total de 792 peticions de metges catalans per convalidar la seva titulació i anar a treballar a l'estranger, la qual cosa representa un 68% més que l'any passat, davant el que el sindicat Metges de Catalunya (MC) demana mesures per revertir aquesta tendència.

Segons han explicat a Europa Press fonts de l'organització, el sindicat alerta del degoteig constant de facultatius que sol·liciten el certificat d'idoneïtat per anar a treballar a l'estranger, i demana a la Generalitat proposades per frenar la "sagnia".

El sindicat ha explicat que Catalunya se situa per quart any consecutiu com la comunitat autònoma que suma més peticions a l'OMC, per davant de Madrid --742--, Andalusia --462-- i la Comunitat Valenciana --298--.

"ESCASSA CAPACITAT" DE RETENIR TALENT

Per al secretari general de MC, Josep Maria Puig, aquesta dada constata la "escassa capacitat de la sanitat catalana per retenir el talent mèdic que cerca en altres països noves i millors oportunitats professionals".

Davant aquesta situació, el dirigent sindical reclama "millores urgents" en les condicions de treball que permetin detenir el nombre de desercions, encara que admet que no tots els facultatius que sol·liciten aquest certificat s'acaben marxant.

Puig considera que el Govern té ara en les seves mans una oportunitat per redreçar aquesta dinàmica: augmentar "significativament" la partida destinada a Salut als pressupostos de 2019.

DIGNIFICAR LA PROFESSIÓ

"Solament així --argumenta-- podrem dignificar la professió mèdica, incrementar els recursos humans i materials destinats a l'assistència sanitària i retenir els metges joves formats a la nostra casa, tot en pro d'una millor atenció a la població", ha dit.

L'OMC ha expedit aquest any un total de 3.525 certificats d'idoneïtat a facultatius de tot l'Estat, la qual cosa representa un creixement del 7,4% respecte a les dades de 2017, quan va tramitar 3.282; la majoria, el 51,5%, han estat sol·licitats per dones i el 48,5% per homes.

ENTRE 31 I 35 ANYS

Per edat, els que més han demanat la certificació són els facultatius d'entre 31 i 35 anys (46,1%), seguits dels de 36 a 50 anys (36,2%).

Metges de família, anestesiólogos i oftalmólogos són els especialistes que s'han mostrat més interessats en anar-se'n a treballar a l'estranger.

Quant a les destinacions preferides, França, el Regne Unit, Irlanda, Alemanya i Portugal han copat els primers llocs dins de la UE, i fora destaquen els Emirats Àrabs, el Canadà i EUA.