L'IRB Barcelona descobreix una interacció de dues proteïnes clau per a les cèl·lules tumorals
BARCELONA, 12 des. (EUROPA PRESS) -
Un equip de l'Institut d'Investigació Biomèdica (IRB Barcelona) ha descobert una interacció entre dues proteïnes que promou la multiplicació de cèl·lules tumorals de pròstata, i que suposa un nou front per atacar aquest càncer en casos que han desenvolupat resistència al tractament.
El treball, publicat en la revista 'Structure' del grup 'Cell', obre noves vies terapèutiques per a casos en què el càncer no es guareix extirpant el tumor amb cirurgia o amb radioteràpia, i que representa un 20% de pacients que necessiten tractament per eliminar cèl·lules tumorals però que, passats dos o tres anys, deixa de funcionar i progressa la malaltia, tornant-se incurable.
Les cèl·lules tumorals de pròstata necessiten que la proteïna receptor d'andrògens estigui molt activa per sobreviure i proliferar, i el fàrmac que s'usa per eliminar-les hi incideix i, "amb el temps la proteïna acumula alteracions, muta" i es desprèn d'aquesta part, per la qual cosa és inútil enviar fàrmacs a aquella regió, ha explicat l'investigador ICREA i líder de l'equip Xavier Salvatella.
FORMA D'HÈLIX
Aquesta proteïna té una regió petita clau per a la supervivència de les cèl·lules tumorals, i el treball ha descrit per primera vegada que l'estructura d'aquesta regió, que habitualment es descarta per enviar fàrmacs, i que té forma d'hèlix --encara que encara no han comprès com es produeix--.
En prendre aquesta forma, s'enganxa una altra proteïna, anomenada Tfiif, i l'estudi ha evidenciat que aquesta interacció promou l'activitat del receptor d'andrògens i assegura la supervivència i multiplicació de les cèl·lules tumorals.
L'IRB Barcelona ha afegit aquesta proteïna com a diana terapèutica amb aquest treball: "El fet que sigui una proteïna plegada amb una estructura més ben definida, fa més fàcil buscar fàrmacs que interfereixin amb ella. Creiem que per a les cèl·lules tumorals de pròstata que han aconseguit l'estadi resistent, aquesta interacció podria ser el seu últim recurs per sobreviure i proliferar ", ha destacat l'investigador.
CERCA DE FÀRMACS
L'estudiant de doctorat La Caixa a l'IRB Elzbieta Maria Szulc, coprimera autora del treball al costat de l'exbecaria del laboratori Eva de Mol, que va iniciar aquesta línia d'investigació, ha explicat que han comprovat a cèl·lules in vitro que, si s'elimina la regió, la proteïna Tfiif no es pega i la que té un paper clau en el tumor es torna "menys funcional".
Els científics estan buscant fàrmacs que interfereixin amb la proteïna Tfiif, en col·laboració amb un grup d'experts en simulacions computacionals: "Si després aquests fàrmacs tindran un efecte beneficiós en cèl·lules, encara no ho sabem, però hi ha dades que ens fan ser optimistes", ha afirmat Salvatella.
Ha col·laborat al treball l'Universitat de Barcelona (UB), i ha rebut finançament del Consell Europeu d'Investigació (ERC en les seves sigles en anglès), la Fundació Bancària La Caixa, el programa Marie Curie de la Unió Europea i dels de fons Feder europeus gestionats pel Ministeri d'Economia i Competitivitat.