Actualitzat 14/11/2024 12:40

Descobreixen noves restes neandertals a la cova de l'Arbreda de Serinyà

Jaciment de la cova de l'Arbreda
IPHES - Archivo

GIRONA 14 nov. (EUROPA PRESS) -

Un equip multidisciplinari, liderat per la investigadora de l'Institut català de Paleontologia Humana i Evolució Social (Iphes) Marina Lozano, ha descobert noves restes neandertals al jaciment de la cova de l'Arbreda de Serinyà (Girona).

S'han trobat tres dents humanes --d'un nen, un jove i un adult-- de les quals dues, que eren al nivell N de la cova, tenen una antiguitat "mínima" de 120.000 anys, i l'altra, recuperada al nivell J, té entre 71.000 i 44.000 anys, informa l'Iphes en un comunicat aquest dijous.

Els resultats preliminars d'aquest estudi, publicat en la revista 'American Journal of Biological Anthropology', indiquen que aquestes dents es podrien atribuir a l''Homo neanderthalensis'.

En la recerca també hi han participat investigadors de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultura (ICRPC-A prop), de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona (UdG), de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) i de la Université de Bordeaux (França).

L'anàlisi del conjunt de restes ha permès identificar un molar decidu (dent de llet) inferior dret, un molar permanent inferior dret i un tercer premolar superior dret, i les dades s'han aconseguit utilitzant un escàner de microtomografia d'alta resolució per generar imatges tridimensionals de les dents.

Els resultats revelen que els neandertals que van habitar a la cova de l'Arbreda "podrien haver alternat entre ocupacions estacionals curtes i assentaments més perllongats", la qual cosa suggereix una adaptació als canvis climàtics i ambientals.

Contador