BARCELONA 5 abr. (EUROPA PRESS) -
Investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusanfont (ICP) han descrit la dieta que ha permès els esquirols viure al planeta durant 36 milions d'anys ininterromputs.
L'estudi, fet per Isaac Casanovas i Jan Van Dam, ha estat publicat a la revista 'Plos One' i reconstrueix l'alimentació dels primers esquirols, a base de nous i llavors, que ha permès a aquesta espècie sobreviure amb canvis mínims respecte dels seus ancestres.
Va ser a partir de la comparació de la mandíbula d'espècies actuals i extintes que els experts van fer aquest estudi evolutiu, per determinar la influència que té el tipus d'alimentació en el període de vida.
Els investigadors de l'ICP han comparat 301 mandíbules de 44 espècies diferents d'esquirols i, d'acord a la morfologia que presenten, s'ha conegut el temps que han habitat el planeta, des de l'existència d'un ancestre comú.
Actualment hi ha unes 200 espècies d'esquirols distribuïdes en boscos de gairebé tot el planeta que, amb la seva extraordinària capacitat d'adaptació i dieta s'han guanyat el malnom de "fòssils vivents".
Més enllà de la importància de l'alimentació, la filogènia, --la relació de parentesc entre dues espècies--, pot tenir un pes important en el procés d'adaptació d'aquests rosegadors, ja que és possible que una espècie hagi heretat la morfologia d'un ancestre, i en aquest cas, tindria més pes l'adaptació que la dieta.