Publicat 05/07/2024 15:43

Els hospitals públics catalans comencen a gestionar baixes de cirurgia major ambulatoria i parts

Cartell d'informació a la ciutadania sobre la iniciativa
SALUT

BARCELONA 5 jul. (EUROPA PRESS) -

Els hospitals de la xarxa pública catalana (Siscat) tramiten a partir d'aquesta setmana de forma directa les baixes laborals de cirurgia major ambulatoria (CMA) i de parts, "la qual cosa evita als usuaris haver de desplaçar-se per realitzar aquesta gestió en la seva CAP".

Segons informa la Conselleria de Salut de la Generalitat en un comunicat d'aquest divendres, amb aquesta gestió directa "s'aconsegueix agilitar els processos administratius i es millora l'experiència del pacient" en aquests dos nous supòsits d'incapacitat temporal (IT).

La Conselleria preveu que els hospitals comencin a oferir progressivament aquest servei a la ciutadania de tota Catalunya a partir d'aquesta setmana.

Aquesta mesura es va testar a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell (Barcelona) com a prova pilot, i des de març els seus usuaris ja poden fer-ho; i els hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria de Lleida van començar a tramitar aquestes baixes a l'abril.

En el cas de la CMA, es calcula que més del 97% d'usuaris podria demanar un baixa laboral segons el diagnòstic associat, i d'ells un 10% requerirà una baixa inferior a 5 dies, per la qual cosa el centre hospitalari li farà la baixa i l'alta en el mateix acte administratiu.

En la resta de pacients, el centre hospitalari només els farà la baixa i el posterior seguiment se seguirà realitzant des de l'atenció primària i comunitària; i es calcula que la gestió des dels hospitals "estalviarà entre 64.000 i 85.000" desplaçaments als usuaris.