BARCELONA 15 febr. (EUROPA PRESS) -
Investigadors catalans han trobat evidència genètica del procés evolutiu anomenat 'autodomesticació humana', segons el qual els mateixos humans van ser motors de la seva evolució --en lloc que intervingués una altra espècie--, i van seleccionar entre els seus congèneres als quals tenien actituds més socials.
En l'estudi, que publica 'Plos One', un grup de científics de la Universitat de Barcelona (UB), liderat pel professor Icrea de Filologia Catalana i Lingüística General Cedric Boeckx, han comparat genomes dels humans moderns amb els de espècies domesticades i els dels seus equivalents salvatges.
En aquesta comparació, han buscat gens coincidents relacionats amb trets de la domesticació, com per exemple una fisonomia "més gràcil" o la docilitat.
Els resultats mostren que un nombre significatiu de gens relacionats amb la domesticació se solapen entre animals domèstics i humans moderns, però no amb els seus parents salvatges, com per exemple els neandertals, i van veure una "interacció especial" entre humans i animals domèstics.
Aquests resultats retorcen la hipòtesi de l'autodomesticació humana i segons els investigadors, "ajuden a revelar informació" sobre l'instint social, un dels aspectes que consideren que fa als humans.
Boeckx ha explicat, en un comunicat, que un dels motius que va portar als científics a pensar en aquesta autodomesticació és que "els humans moderns són més dòcils i tolerants, com les espècies domèstiques", i les capacitats de cooperació i la conducta social són trets essencials de la cognició moderna.
XIMPANZÉS, ORANGUTANS I GORIL·LES
"Un altre motiu és que els humans, comparats amb els neandertals, presenten un fenotip més gràcil que s'assembla al que veiem en els animals domèstics, en comparació dels seus cosins salvatges", ha afegit el líder del grup.
Per confirmar els resultats, els investigadors van utilitzar mesures estadístiques com a grups control, comparant també els humans amb el genoma dels grans simis: "Els resultats mostren que els gens relacionats amb la domesticació dels animals domèstics no coincideixen en ximpanzés, orangutans i goril·les".