Publicat 13/02/2018 12:41

Enciclopèdia Catalana fomenta la divulgació científica en català amb el web 'Divulcat'

A.Pèlach, J.M.Trigo i J.M.Vinyes
Europa Press

Més de 30 científics tractaran temes actuals, cobrint "un dèficit" en aquesta llengua

BARCELONA, 13 febr. (EUROPA PRESS) -

Enciclopèdia Catalana ha creat l'espai de divulgació científica 'Divulcat', un conjunt de blogs en els quals més de 30 científics col·laboradors escriuran articles d'actualitat, cobrint "un dèficit" que han detectat en la divulgació en català, i que editaran professionals de l'enciclopèdia per apropar-los al públic general.

Ho ha explicat en roda de premsa aquest dimarts el director general d'Enciclopèdia, Albert Pèlach, acompanyat del responsable científic del projecte, l'astrofísic Josep Maria Trigo --titular de l'Institut de Ciències de l'Espai (IEEC) i membre de l'Institut d'Estudis Espacials i del CSIC-- i el cap editorial d''Enciclopèdia.cat', Josep Maria Vinyes.

Amb l'objectiu de potenciar l'interès per la ciència, 'Divulcat' comptarà amb un conjunt de blogs personals en els quals cada científic tindrà llibertat formal i temàtica per parlar dels seus interessos i preocupacions, d'àmbits com l'astronomia i l'astrofísica, la neurociència, la química, la geografia, la toxicologia, la meteorologia i la nanotecnologia, entre altres.

Entre els participants figuren noms com el meteoròleg Tomàs Molina, el químic i divulgador Xavier Duran i la química Eva Pellicer, i està obert a més experts del parla catalana, amb la previsió d'arribar als 40 col·laboradors el mes vinent, i de seguir creixent; a més de Catalunya, figuren procedents de la Comunitat Valenciana i se sumaran altres de Balears.

"Cada vegada hi ha un distanciament més gran des del públic general al coneixement científic", ha observat Blat, per la qual cosa el portal tractarà de reduir aquesta distància alhora que solucionarà el problema de la lentitud de l'actualització, per exemple en els continguts de les escoles.

PARITAT DE GÈNERE

A preguntes dels periodistes, Blat ha explicat que tenen intenció d'arribar a la paritat de gènere i potenciar la presència femenina, davant el fet que hi ha tres dones entre els 30 primers inscrits, i ha afirmat que ho van proposar una proporció semblant d'homes i dones però elles han rebutjat més la proposta, probablement per dificultats amb la conciliació familiar i laboral.

L'espai s'incorporarà al portal d'Enciclopèdia, que va tenir 4,1 milions d'usuaris únics el 2017, un 5% més que l'any anterior, i Pèlach ha destacat que és un recurs molt utilitzat per l'àmbit de l'ensenyament, des d'escolars fins a universitaris i professors.

XERRADES OBERTES

Pèlach ha explicat que aquest projecte manté la línia de potenciar els continguts científics d'Enciclopèdia, per equiparar-los als d'humanitats, alhora que segueix amb la voluntat de tenir presència digital (des del 1997) i en línia, i ha posat com a exemple que s'han anat incorporant al portal web diccionaris i obres temàtiques.

El projecte tractarà de crear "comunitat entre els divulgadors", així com socialitzar-los amb el públic general, per la qual cosa promouran xerrades obertes que s'estrenaran aquest dimecres per presentar el portal en l'Ateneu Barcelonès amb un col·loqui de Trigo sobre la recerca de vida en altres planetes, al costat del biòleg David Bueno.