Treballen en un informe sobre el descens del catal en els resultats dels cercadors
BARCELONA, 21 març (EUROPA PRESS) -
Una desena d'entitats de defensa del catal han impulsat l'Aliana per a la Presncia Digital del Catal per promoure la presncia del catal en el món digital, abordar els reptes i coordinar els esforos i representar els drets lingüístics de la societat civil catalanoparlant, han explicat aquest dimarts el president de la Fundació .cat, Genís Roca, i el coordinador de l'aliana, Albert Cuesta.
L'aliana est constituda per Acció Cultural del País Valenci, Amical Wikimedia, Fundació .cat, Institut d'Estudis Catalans, Institut Ramon Llull, Obra Cultural Balear, mnium Cultural, Plataforma per la Llengua, Softcatal i Wicacc, i compta amb la collaboració de la Generalitat de Catalunya.
Roca ha explicat que l'aliana, amb la secretaria tcnica de la Fundació .cat, ha defensat la fora de la coordinació en la defensa de la presncia del catal en el món digital, i ha considerat que hi ha feina per anys, per que no veu "mans negres" sinó problemes.
Cuesta ha destacat que és el primer cop que entitats per la llengua s'uneixen per preservar i garantir la presncia del catal a internet i que tingui "el lloc que li correspon" per la quantitat de parlants.
Els impulsors de l'aliana han identificat diversos mbits del món digital en qu la presncia del catal "no és satisfactria o ha de tenir una atenció especial", com són els continguts web, aplicacions mbil, xarxes socials, plataformes audiovisuals, automoció, electrodomstics, assistents de veu i intelligncia artificial.
Cuesta ha explicat que l'aliana vol intervenir mitjanant el diagnstic de la situació basat en les dades "i no en percepcions", reivindicar bones prctiques perqu siguin exemples, la interlocució amb els actors públics i privats que determinen la presncia del catal, i el seguiment d'aquesta presncia per verificar els efectes de les accions de millora.
CATAL EN ELS CERCADORS
L'aliana ha fixat com un primer objectiu el diagnstic de la disminució de la presncia dels llocs web en catal en els resultats dels cercadors, la qual cosa ha fet que la Generalitat de Catalunya encarregui un informe sobre aquesta "discriminació" de resultats.
Cuesta, que ha dit que l'informe podria tenir una versió preliminar la setmana vinent, ha dit que estan contents amb la resposta dels actors implicats, i ha destacat que permetr establir el full de ruta i proposar solucions a les empreses digitals per a aquest problema.
Roca ha afegit que "no pot ser que la modificació d'un algorisme castigui una cultura", i ha destacat que creu que aquesta discriminació en els resultats pot ser a causa d'un problema tcnic.