"El silenci de la universitat davant la vulneració de drets no és una opció", afirmen
BARCELONA, 14 juny (EUROPA PRESS) -
Entitats universitàries catalanes agrupades sota la plataforma Universitats Catalanes pels Drets Civils i la Democràcia han exigit aquest dijous al món universitari signar el 'Manifest Acadèmic en Defensa dels Drets Civils de Catalunya', un document "antirrepresió" que han presentat en un acte a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per cridar el món acadèmic nacional i internacional a mobilitzar-se davant la situació política catalana.
Han explicat que "el silenci de la universitat davant la vulneració de drets no és una opció" i que el document es basa en la Declaració sobre Educació Superior i Cultura Democràtica, redactada pel Consell d'Europa l'any 2006.
També que està disponible en diferents llengües i que es pot signar telemàticament des de la pàgina web de la plataforma Universitats Catalanes pels Drets Civils i la Democràcia.
MÉS MOBILITZACIÓ
En l'acte, la presidenta de l'ANC i professora universitària, Elisenda Paluzie, ha retret que els rectorats catalans no estiguessin "a l'altura" l'octubre passat en relació amb la defensa del dret d'autodeterminació, i ha celebrat que des de llavors la implicació de la universitat s'hagi incrementat, així com la coordinació entre acadèmics.
Ha animat a la comunitat a mantenir-se activa de cara als futurs judicis en el Tribunal Suprem contra els polítics sobiranistes empresonats: "La universitat haver de ser la punta de llança de la defensa de la vulneració de drets", ha remarcat.
Per la seva banda, el membre del col·lectiu Laude d'exrectores, Josep Ferrer, ha lamentat que la universitat "hagi tingut la temptació de delegar la responsabilitat de mantenir la lluita per la llibertat en els representants polítics" i ha recalcat la seva corresponsabilitat social.
"LLUITA HISTÒRICA"
El filòsof i professor universitari Xavier Antich ha recordat que històricament la universitat sempre ha estat un espai de defensa de les llibertats, del foment de la cultura democràtica i de l'esperit crític: "Sense llibertat no hi ha universitat", ha reflexionat.
I ha remarcat que "el silenci davant la vulneració de drets no és una opció" i que les universitats són hereves de la lluita contra el franquisme i de l'exili republicà, així com dels moviments revolucionaris de l'Edat Mitjana i de Maig de 1968.
RECORD ALS POLÍTICS EMPRESONATS
L'acte també ha recordat als polítics sobiranistes empresonats amb la presència d'alguns dels seus fills, que han defensat que la universitat sigui "un motor de transformació i progrés social davant les injustícies".
A més, la consellera d'empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, ha demanat que "la ciutadania no oblidi els presos i exiliats" i ha agraït la persistència i enteresa dels seus familiars.
Els ha recordat que el Govern està al seu costat i ha dit: "No oblidem que ells són els legítims governants".