Publicat 22/02/2024 21:01

Experts atribueixen la rapidesa del foc de Valncia al material combustible de la faana

Imatge de l'incendi de l'edifici de Campanar
EDUARDO MANZANA- EUROPA PRESS

Una perit que va avaluar l'edifici diu que tenia poliuret, "altament inflamable"

VALNCIA, 22 febr. (EUROPA PRESS) -

La rapidesa amb qu les flames s'han ests en l'incendi d'un edifici del barri de Campanar de Valncia aquest dijous es deu a que s'ha propagat per la faana, construda d'un material combustible, i al vent, ha explicat a Europa Press el catedrtic del departament d'Enginyeria Civil de la Construcció i de Projectes d'Enginyeria Civil de la Universitat Politcnica de Valncia, Antonio Hospitaler.

Segons l'especialista que va peritar l'edifici (de 2005) fa uns anys, Esther Puchades, la faana tenia poliuret, altament inflamable, "i aix és el que ha ocasionat que l'edifici cremés en menys de mitja hora", ha dit en declaracions a Punt recollides per Europa Press.

El catedrtic Antonio Hospitaler, que va ser a la torre Windsor de Madrid després que cremés el 2005, ha detallat que la propagació per faana és "molt més rpida que un incendi a l'aire lliure" i que, si hagués estat construda amb maó i no amb un material combustible, "no s'hagués propagat".

Hospitaler ha precisat que el Codi Tcnic d'Edificació és de l'any 2006, i amb modificacions recents que hi ha hagut --després de 2017-- "preveu aquest tipus de situacions i que els materials de la faana no siguin combustibles per evitar una propagació d'incendis per ella".

"La faana té una propietat física en qu se li enganxen les flames i, en fer-ho, pugen a tota velocitat i, llavors, l'incendi s'estén per tota la faana rpidament. Aix ha provocat que es trenquessin els vidres dels pisos i es propagui l'incendi a l'interior de les cases", ha detallat.

L'enginyer ha explicat que les investigacions hauran de determinar l'origen: si les flames van comenar a l'interior d'un habitatge, van passar a la faana i, d'aquí, a la resta de l'edifici, o si les flames es van originar en la prpia faana.

TORRE GRENFELL

El foc d'aquest dijous li recorda al de la torre Grenfell del 14 de juny de 2017: "Va passar exactament el mateix. Va ser un incendi que es va propagar per faana i aix va causar una actualització de la normativa europea sobre aquest tema. És molt recent, si aquest té 10 anys ó 15 anys, doncs no li afecta aquest canvi normatiu, ja estava fet", ha apuntat. En aquell cas, "l'incendi es va produir dins de l'edifici, a les oficines, i d'aquí va sortir a la faana i es va propagar per la faana als pisos de dalt".

Quant al perill d'ensorrament, "aparentment no n'hi ha, per mai se sap". "El formigó aguanta bastant el foc, té bona resistncia. El que passa és que no cal entrar a l'edifici de seguida, cal esperar perqu el formigó pot collapsar després, al cap d'unes hores, perqu té un procés físic-químic dins que fa que es deteriori amb el temps. La calor es queda endins, no surt fins que es refredi. S'ha produt, en alguns casos, que han passat hores, l'incendi s'ha anat i ha caigut l'edifici. Per jo crec que aquí el nivell d'incendi que hi ha hagut no és tan elevat com per a aix", ha dit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés