Publicat 11/02/2016 16:02

Govern expulsa aquest mes la Clínica del Vallès i l'Hospital General de la xarxa pública

El conseller de Salud, Toni Comín
PARLAMENT DE CATALUNYA

Operadors públics assumiran l'activitat "complementària" d'aquests dos centres

BARCELONA, 11 febr. (EUROPA PRESS) -

El consell de direcció del Servei Català de la Salut (CatSalut) preveu expulsar el 22 de febrer la Clínica del Vallès i l'Hospital General de Catalunya de la xarxa sanitària pública catalana per garantir que no inclou a centres de titularitat privada i amb ànim de lucre.

Ho ha avançat el conseller de Salut, Toni Comín, en el torn de respostes als grups parlamentaris durant la seva primera compareixença davant de la Comissió de Salut al Parlament: "És el pas més important per reforçar el caràcter públic del sistema sanitari", ha valorat.

Segons ha precisat, la decisió de prescindir d'aquests centres privats al Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública de Catalunya (Siscat) --que conviuen pública i concertada, la gran majoria sense ànim de lucre-- es prendrà a una reunió del consell de direcció del CatSalut que tindrà lloc el 22 de febrer, aprofitant que guanyen els contractes amb aquests centres aquest 2016.

Fonts de Salut han precisat que aquests dos centres sortiran de la "llista" del Siscat el 22 de febrer, però seguiran prestant serveis complementaris fins que vencin els contractes vigents: el de la Clínica del Vallès és imminent i el de l'Hospital General de Catalunya, s'esgota l'agost.

La intenció de Salut és que l'activitat de tipus complementari --que permet pal·liar les llistes d'espera-- d'aquests dos centres torni a ser assumida per "operadors de titularitat pública", i el departament està analitzant quins centres la podrien absorbir.

Les mateixes fonts han precisat que aquests dos hospitals es feien càrrec de derivacions del Parc Taulí de Sabadell (Barcelona) i d'altres centres sanitaris.

SOBRE EL SAGRAT COR

Respecte al tercer i últim centre privat amb afany de lucre que hi ha al Siscat, l'Hospital Sagrat Cor --gestionat per IDC, igual que la Clínica del Vallès i l'Hospital General--, Comín ha remarcat que "cal estudiar amb molta prudència i responsabilitat" per trobar el mecanisme adequat per fer-ho.

A diferència de la Clínica del Vallès i l'Hospital General, el Sagrat Cor realitza activitat "ordinària", per la qual cosa el departament argumenta que necessita més temps per coordinar com assumir aquest servei.

Aquesta és una de les mesures recollida en el pla de xoc social entre JxSí i la CUP, que preveia que els centres hospitalaris privats amb ànim de lucre deixessin d'estar integrats al Siscat.

OPOSICIÓ

A la comissió parlamentària, C's i CatSíQueEsPot han retret a Comín que no hagi tractat la corrupció a la sanitat catalana, i la majoria de grups parlamentaris han reclamat millorar les condicions salarials als professionals sanitaris, a més de demanar inversions en material i recursos sanitaris.

Respecte a les llistes d'espera, la diputada del PSC, Assumpta Escarp, ha criticat que no es pot "enviar una estelada" com a resposta a les llistes d'espera, i el representant del PP Santiago Rodríguez, s'ha sumat al retret i ha criticat el cost de les 149 oficines que la Generalitat pretén obrir a l'estranger.

Eulàlia Reguant (CUP) ha atribuït que l'augment de les llistes d'espera ha estat a costa d'"alimentar al negoci privat", i des de JxSí s'ha demanat una resposta clara del Govern respecte al cas de les clíniques dentals Funnydent.