BARCELONA 30 oct. (EUROPA PRESS) -
Investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) han descrit una nova estructura anatòmica al turmell, el complex lligamentós fibulotalocalcani lateral (LFTCL), gràcies a l'examen d'unes fibres que connecten dos dels components del lligament col·lateral lateral.
L'estudi, publicat a la revista 'Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy', també descriu per primera vegada una de les parts d'aquesta nova estructura com intraarticular, ha informat aquest dimarts la UB en un comunicat.
Aquests resultats canvien la comprensió d'aquesta articulació i podrien explicar per què molts esquinços de turmell continuen produint dolor fins i tot mesos o anys després de la lesió inicial.
Els lligaments laterals del turmell són els que es lesionen amb més freqüència en el cos humà, especialment a causa dels esquinços de turmell, i en ocasions les molèsties s'allarguen en el temps i hi ha una tendència a tornar a sofrir un nou esquinç.
"Aquesta falta d'explicació va ser la clau per canviar la manera d'abordar la dissecció dels lligaments, i llavors ens vam adonar que unes fibres de connexió entre lligaments eren eliminades de forma habitual perquè es pensava que no formaven part del lligament", ha explicat l'investigador Miquel Dalmau.
Segons l'estudi, aquestes fibres connecten el fascicle --conjunt de fibres lligamentoses-- inferior del lligament talofibular anterior i el lligament calcaneofibular, dos dels tres components del lligament col·lateral lateral.
Pastor ha explicat que aquesta connexió mai s'havia descrit i, en contra del que es pensava, "suggereix que els dos lligaments que connecta són una unitat funcional. És a dir, que es podrien considerar aquests dos lligaments connectats com una estructura anatòmica única", que han denominat complex lligamentós fibulotalocalcani lateral.
Aquesta descripció també encaixa amb algunes publicacions de caràcter clínic que posaven de manifest els bons resultats de la reparació aïllada del lligament talofibular anterior en casos de lesió completa dels lligaments talofibular anterior i calcaneofibular.
La dissecció de càpsula articular del turmell també ha permès identificar per primera vegada el component intraarticular del lligament talobifular anterior, que estaria format per dos fascicles, que es troben respectivament dins i fora de l'articulació.
El fet que part d'aquest lligament fos una estructura intraarticular podria tenir implicacions en l'evolució i tractament de les lesions de turmell, i explicaria per què molts esquinços segueixen produint dolor encara que es segueixi el tractament recomanat pel metge o fisioterapeuta.