BARCELONA 3 abr. (EUROPA PRESS) -
El grup d'investigació de Llamps, Electricitat Atmosfèrica i Alta Tensió de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) participa en la missió espacial ASIM per observar, gravar i analitzar les tempestes elèctriques més violentes de l'atmosfera.
L'objectiu és contrastar les dades recollides per un observatori instal·lat a l'Estació Espacial Internacional (ISS), que mesurarà les emissions terrestres d'alta energia a l'atmosfera que obté la UPC a partir de diferents indrets del planeta, segons ha informat aquest dimarts la universitat en un comunicat.
Aquest equip de la UPC ha instal·lat equips d'enregistrament de molt alta precisió, pioners a Europa, a diferents llocs com el Delta de l'Ebre (Tarragona), Santa Marta, l'illa de Sant Andrés (Colòmbia) o l'illa de Curaçao (Antilles) per gravar i analitzar 'sprites' i 'jets' gegants.
Les dades de la UPC es contrastaran amb les que obtingui ASIM a partir de la missió llançada per la NASA aquest dilluns des de Cap Canaveral, i l'instrument s'acoblarà a la plataforma externa del Mòdul Columbus de la ISS per observar l'atmosfera de la Terra.
El director del grup de la UPC, Joan Montanyà, ha considerat que les dades obtingudes en la missió "seran molt valuoses" per estudiar el canvi climàtic, l'efecte hivernacle i les tempestes severes, i per desenvolupar nous instruments d'anàlisis dels fenòmens magnètics i per descobrir els misteris de la seva generació.
De fet, ha dit Montanyà, "el coneixement sobre l'origen, la naturalesa i el comportament d'aquests fenòmens violents és una incògnita des de fa anys".
D'altra banda, la UPC i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) han signat un acord pel qual els meteoròlegs podran disposar de les dades obtingudes per aquest grup investigador.