Actualitzat 24/04/2022 12:36

Josep Massot i Muntaner, un monjo de Montserrat estudiós i activista de la cultura catalana

Archivo - El filòleg i monjo Josep Massot
GOVERN - Archivo

Va ser Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i va obtenir reconeixements de la Generalitat i del Govern Balear

BARCELONA, 24 abr. (EUROPA PRESS) -

Josep Massot i Muntaner, mort aquest diumenge als 80 anys, va ser un historiador, filòleg, editor i monjo de l'Abadia de Montserrat, on va començar a dirigir les Publicacions de l'Abadia de Montserrat fa mig segle.

Va néixer a Palma el 1941, era monjo des de fa 57 anys i sacerdot des de fa 50 anys, i ell mateix es definia com un estudiós, però també com un activista de la llengua i cultura catalanes.

Es va llicenciar en filologia romànica a l'Universitat de Barcelona el 1963 i va destacar per la seva tasca com a activista per la llengua i cultura catalanes en la seva trajectòria professional.

Va publicar més d'un centenar d'articles sobre història de la llengua catalana, poesia tradicional, teatre medieval i literatura del Renaixement i la Decadència, com a secretari de l'Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes.

Com a historiador, destaquen els seus estudis sobre monjos i monestirs dels territoris de cultura catalana, la seva tasca sobre la Guerra Civil Espanyola en obres com 'Cultura i vida a Mallorca entre la guerra i la postguerra' i la seva investigació de la llengua catalana en 'Trenta anys d'estudis sobre la llengua i la literatura catalanes'.

Del 1977 al 1979 va dirigir la publicació del 'Diccionari de la Literatura catalana' i el 1991 va començar a dirigir el 'Cançoner de Cultura Popular de Catalunya'.

Va ser membre de la secció Històrico-Arqueològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i l'any 2000 va ingressar com a membre numerari a l'Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona.

RECONEIXEMENTS

Va obtenir la Creu de Sant Jordi de la Generalitat el 1996, el Premi Nacional de Cultura Popular 1997 de la Generalitat de Catalunya i va ser investit doctor honoris causa per la Universitat de les Illes Balears el 1998.

També va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes el 2012, la Medalla d'Honor de la Xarxa Vives d'Universitats el 2018 i de la comunitat autònoma de les Illes Balears un any més tard.