Publicat 22/08/2021 12:50

Les CA aposten per fer classes presencials el proper curs, per discrepen en assumptes com la distncia de seguretat

Archivo - Arxivo - Un estudiant de batxillerat colloca els seus estris abans de comenar un examen
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Alegría es reunir amb les CA el 25 d'agost per abordar l'inici del curs escolar i les mesures covid

MADRID, 22 ago. (EUROPA PRESS) -

Les comunitats autnomes aposten per la presencialitat en totes les etapes educatives el proper curs escolar que comena en poques setmanes amb el professorat vacunat, per discrepen en algunes mesures per evitar els contagis per covid-19, com la distncia de seguretat interpersonal que s'ha de mantenir en 1,5 metres, i que es pot flexibilitzar a 1,2 metres.

Els consellers autonmics del ram i la ministra d'Educació i Formació Professional, Pilar Alegría, es reuniran aquest dimecres 25 d'agost en una trobada de carcter extraordinari per repassar el protocol acordat el maig passat sobre el proper curs escolar i les mesures que prenen les diferents comunitats en funció de la taxa d'incidncia de Covid-19, i abordar l'inici del curs escolar. Alegría pren així el testimoni de la seva antecessora en el crrec, Isabel Celaá, que va ser la que va negociar aquestes mesures amb les autonomies abans de ser rellevada de la cartera.

En aquest escenari, les comunitats ja perfilen l'inici del curs. Andalusia, per exemple, manté els protocols que han perms "l'xit del curs escolar que ha finalitzat, reforant l'aposta per la presencialitat", amb mesures com una distncia interpersonal d'almenys 1,5 metres de l'alumnat quan es desplacin pel centre o estiguin fora de l'aula.

A la Comunitat de Madrid els centres es mantindran oberts durant tot el curs, sempre que la situació epidemiolgica ho permeti, l'ensenyament ser presencial i la distncia d'almenys 1,5 metres. "Ho tenim tot preparat i una reunió amb el Ministeri el proper 25 d'agost. Tot est preparat a totes les comunitats i estem oberts a qualsevol de les seves propostes i a les del Govern d'Espanya", ha assegurat el conseller, Enrique Ossorio.

Al País Basc, ja es defineixen els protocols per tornar a classe al setembre i s'ha treballat en "diversos escenaris per veure quin és el més adequat aplicar" quan comenci el curs. Segons ha indicat el Govern autonmic, el professorat est vacunat i l'objectiu és que el curs comenci "amb tot el percentatge que sigui possible" d'alumnes de més de 12 anys vacunats.

Catalunya no contempla cap canvi respecte al document del maig, que contenia dues idees principals: es revisa l'ús de mascareta a l'educació primria (per als alumnes més grans es manté i per als més petits continuar sense ser obligatria) i s'elimina la distncia de seguretat a l'interior del grup bombolla. No es descarten canvis si la situació epidemiolgica ho requereix.

El curs escolar a Cantbria comenar al setembre amb un protocol "fora semblant" a l'anterior. La consellera cntabra d'Educació, Marina Lombó (PRC), ha confirmat la seva assistncia a la sectorial i ha dit que "no preveu" haver de fer canvis perqu s'han adoptat mesures "estrictes", que espera poder anar relaxant. De totes maneres, ha assenyalat que si es consensua alguna mesura, la comunitat la tindr en compte.

Des de Navarra, el conseller d'Educació, Carlos Gimeno, avanava la passada setmana una proposta de protocol que assegura una modalitat educativa presencial, per crea un procediment flexible que "garantir tornar a la normalitat si les dades epidemiolgiques ho permeten".

El protocol estableix que el curs comenar a Navarra amb jornada contínua als matins en els cicles d'Educació Infantil i Primria, ESO, Batxillerat i FP a tots els centres públics i concertats. A més, Navarra mantindr els reforos educatius aplicats aquest curs, mantenint la rtio de 20 estudiants en Educació Infantil.

Extremadura també continuar apostant el proper curs per la "mxima presencialitat" en tots els ensenyaments, un model que es va aplicar ja "amb xit" el passat curs i que la regió explicar en la Conferncia Sectorial d'Educació, segons ha informat la Junta a Europa Press. Així, Extremadura acudir a la reunió amb l'inici del curs escolar organitzat, per donar a conixer el model extremeny i "oberta a arribar a nous acords".

Per la seva banda, la Conselleria d'Educació de Múrcia ha indicat a Europa Press que "est analitzant la Llei Orgnica amb la finalitat d'assumir els canvis mínims que exigeix en el seu ordenament jurídic". "Un exemple d'aix es pot trobar en el nou decret d'escolarització en trmit, que ha blindat la llibertat d'elecció de les famílies assumint els canvis mínims als quals obliga la LOMLOE", ha destacat.

A Astúries, la consellera d'Educació, Lydia Espina, ha confirmat que hi haur cent per cent d'ensenyament presencial en tots els nivells educatius i ha dit que confia que el proper curs sigui "el més normal possible", perqu els nens de 12 anys ja s'estan vacunant i veu probable que al comenament del curs estiguin immunitzats tots els que hagin volgut o que tinguin pautes avanades.

Respecte a la Comunitat Valenciana, el curs arrencar amb 5.000 docents extra que s'incorporaran a les aules amb l'objectiu que l'atenció sigui "més individualitzada" mitjanant desdoblaments i codocncia.

El curs comenar a la Rioja el 6 de setembre amb la previsió que els centres estiguin oberts durant tot l'any. Com a novetat, el primer dia de classe, els alumnes rebran Educació per a la Salut per possibilitar una correcta higiene de mans i respiratria, i l'ús adequat de la mascareta.

Castella i Lleó no veu "urgent" replantejar-se tornar a les aules al setembre perqu les mesures de seguretat són "suficients", malgrat que la cinquena onada ha disparat la incidncia en el grup de 12 a 19 anys. No obstant aix, emplaa aquesta decisió a all que s'adopti en la reunió del 25 d'agost. Es mantindr una distncia d'almenys 1,5 metres i ser obligatria la mascareta des dels 6 anys.

Galícia compta amb un protocol basat en els acords aconseguits al maig i que el Ministeri va fer obligatoris amb una Declaració d'Actuacions Coordinades el 2 de juny. Així, es mantenen els 'grups bombolla' per a Primria i Infantil i la distncia d'1,2 metres --anteriorment, era d'1,5-- en el cas de Secundria.

Els alumnes dels centres educatius aragonesos acudiran de manera presencial a les aules en el curs 2021-2022 i es recuperaran espais com les biblioteques i materials d'ús comú. L'ús obligatori de les mascaretes es mantindr en interiors a partir dels 6 anys i a l'exterior, excepte en la prctica esportiva, en jocs escolars i en classes d'educació física.

A les Canries es reforar la plantilla de professorat i continuaran aplicant mesures de seguretat per fer front a la covid durant el curs 2021/22: ser obligatori l'ús de mascareta i el manteniment de la distncia de seguretat i s'executaran plans específics per a transport, menjadors escolars i Educació Física.

Per la seva banda, la ministra d'Educació aposta per la presencialitat en totes les etapes el proper curs i descarta imposar als professors l'obligatorietat de vacunar-se a causa de l'elevat percentatge de docents que ho ha fet de manera voluntria. "Gairebé tots ho han fet ja voluntriament; professors i ciutadans estan donant una imatge de total responsabilitat en el procés de vacunació", indicava Alegría en declaracions a Cadena Ser que ha recollit Europa Press.

En relació amb el nombre d'alumnes a les aules, la ministra recordava l'esfor del curs 20/21 per a la contractació de personal docent davant la rebaixa de les rtios educatives. Govern central i comunitats autnomes van pactar al maig recuperar les rtios prepandmia de cara al setembre, malgrat que el Ministeri ha demanat als governs autonmics que mantinguin el professorat que va ser contractat de refor.