Actualitzat 26/11/2018 11:33

Les dones d'edat avançada van incrementar la bretxa de desigualtat en salut al començament de la crisi

Dona d'edat avançada (recurs)
PIXABAY / SABINEVANERP - Archivo

CERDANYOLA DEL VALLÈS (BARCELONA), 26 (EUROPA PRESS)

L'estudi 'Atles de salut de la població de 50 i més anys a Catalunya' ha conclòs que les dones d'edat avançada van augmentar la bretxa de desigualtat en la salut durant els primers anys de la crisi econòmica.

Aquesta és una de les conclusions del treball, que s'ha presentat aquest dilluns en la jornada 'Desigualtats socioeconòmiques de la salut entre les persones de 50 i més anys en el context de l'última crisi econòmica', celebrada a Barcelona, que també ha corroborat un empitjorament en les condicions de salut d'altres col·lectius, segons ha informat la UAB en un comunicat.

L'observació ha precisat que les dones de la Catalunya Central, una gran part de la corona de Barcelona --excepte la capital-- i de Tarragona compten amb una pitjor salut relativa respecte a les de l'oest de Catalunya.

Una altra de les conclusions ha estat que el risc de mala salut mental va empitjorar en el primer període de la crisi, tot i que posteriorment va tenir un comportament menys negatiu, i el sedentarisme va seguir l'evolució oposada amb un increment de l'activitat, però va tornar a créixer entre 2013 i 2015.

Així mateix, la investigació ha apuntat que no s'ha pogut establir una relació clara entre crisi econòmica i l'estat de salut de la ciutadania en general, fins i tot amb l'obtenció de resultats contradictoris, atès que va haver-hi una millora.

El treball s'ha fet en el marc del projecte 'Anàlisi demogràfica de les desigualtats socioeconòmiques de la salut a Catalunya en el context de l'última crisi econòmica de la salut: gènere, generació i territori' i ha analitzat les dades de vuit edicions de l'enquesta de salut de Catalunya.

Està emmarcat dins del programa RecerCaixa que dirigeix l'investigador Ramón i Cajal del Centre d'Estudis Demogràfics (CED) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Jeroen Spijker.