Publicat 26/04/2018 14:46

L'Hospital Vall d'Hebron assaja una vacuna contra la bronquiolitis a embarassades que podria usar-se el 2021

Experts recomanen a embarassades vacunar-se de la grip per immunitzar els nadons

BARCELONA, 26 abr. (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona participa en l'assaig mundial d'una vacuna de nanopartícules contra el virus respiratori sincitial (VRS) --que causa infeccions greus com la bronquiolitis-- que s'administrarà a 20.000 embarassades per transferir immunitat als nadons, i que podria tenir resultats en un any i mig i estar llesta per usar-se el 2021, en cas d'aprovar-se.

Ho han explicat en una atenció als mitjans la metgessa del servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'hospital Magda Campins i el vicepresident de l'Associació Espanyola de Vacunologia, el pediatre Fernando A. Moraga, que participen en el XXII Curs d'actualització de vacunes 2018 que organitza l'hospital aquest dimecres i dijous.

"És la vacuna més esperada pels pediatres" perquè s'hi treballa des de fa 30 anys i actualment no hi ha cap que cobreixi aquest virus, una de les causes principals d'ingressos per bronquiolitis en nens petits cada hivern", ha observat Moraga, i han coincidit en la necessitat de reforçar la immunització materna com una estratègia clau per immunitzar els nadons.

"En aquesta etapa estan desprotegits" perquè no poden rebre algunes fins a tenir sis mesos, ha afegit Campins, que ha detallat que la vacunació de la mare gestant permet que els anticossos d'ella passin a través de la placenta, i que estudis han confirmat que la de la grip cobreix el lactant en el 50% en els primers quatre mesos de vida.

AUGMENTA LA VACUNACIÓ EN GESTANTS

A Catalunya s'ha fet una aposta en els últims quatre anys per reforçar aquesta vacunació, fins a aconseguir actualment la vacunació de la grip en el 22% de les embarassades a Catalunya, enfront del 5% de l'any anterior, i en la tos ferina ascendeix al 80%.

El Vall d'Hebron participa també en una investigació per desenvolupar una vacuna universal de la grip, que "no faria falta administrar cada any" i que amb el mateix disseny cobriria els diferents subtipus de virus.

Així mateix, ha participat en una investigació d'una vacuna contra l'herpes zoster per a pacients inmunodeprimits per un trasplantament renal o hematopoètic o per tumors sòlids, més efectiva en més grans de 60 anys, i que ja s'ha autoritzat a Europa i comercialitzat als Estats Units.

OBLIGATORIETAT

Moraga ha observat que a Itàlia i França s'ha optat per fer obligatòries algunes vacunes en els primers anys de vida en registrar un "increment importantíssim" de casos de xarampió en els dos últims anys en tota Europa i en concret en aquests països --al costat de Romania--.

A Espanya no hi ha vacunes obligatòries, sinó que són les recomanades, i Moraga ha afirmat que creuen que ha de continuar sent així perquè s'aconsegueix una cobertura molt elevada, del 95% en els nadons de fins a dos anys, i "tornar-les obligatòries comportaria un efecte de rebuig en algunes persones".

Ha afegit que només s'ho plantejarien si baixés la cobertura, i ha afegit que sí que podria fer-se vacunació obligatòria en professionals de salut que treballin amb persones inmunodeprimides, després de donar-se un cas d'un malalt de VIH que va morir.

El calendari de vacunació d'aquest any serà igual al del 2017, i ha detallat que a les comunitats autònomes existeixen diferències al calendari de vacunació, i la vacuna tetravírica (la triple vírica administrada al costat de la de la varicel·la) només es posa en una sola dosi en cinc comunitats, mentre que Catalunya és l'única que té la del virus del papil·loma humà de nou genotips, i en la resta es posen la de dues o la de quatre.