Actualitzat 22/06/2024 10:53

L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona crida a la prevenció per evitar cremades per Sant Joan

Archivo - Una persona davant d'una foguera durant la tradicional revetlla de Sant Joan
Kike Rincón - Europa Press - Archivo

La majoria de pacients cremats durant la revetlla són joves de 15 a 25 anys

BARCELONA, 22 juny (EUROPA PRESS) -

El cap de la secció de la Unitat de Cremats de l'Hospital Vall d'Hebron (Barcelona), Jordi Serracanta, ha constatat que durant la revetlla de Sant Joan augmenten les atencions per ferides causades per petards i fogueres, i crida a la prevenció: "Totes les cremades que veiem es poden prevenir".

Ho ha dit en una entrevista d'Europa Press, en la qual ha apuntat que les atencions a la Unitat de Cremats de Vall d'Hebron "han disminuït bastant durant els últims anys", i ho ha atribuït a més regulació dels petards i més control en la venda d'aquests productes, a més de la conscienciació de la població.

Serracanta ha concretat que el 2020 es van atendre 15 pacients, 6 dels quals van necessitar ingrés, en contrast amb els 8 pacients atesos i 2 ingressats que hi va haver el 2023, i ha explicat que el perfil majoritari dels pacients cremats per Sant Joan és el de joves entre 15 i 25 anys.

Ha dit que les cremades lleus acostumen a estar provocades per petites espurnes dels petards, mentre que les cremades greus solen estar relacionades amb la foguera.

RECOMANACIONS

Ha insistit a prevenir cremades i ha recomanat comprar petards adequats a l'edat de qui els faci servir i adquirir-los en un punt de venda autoritzat.

Serracanta també recomana no tirar petards a llocs on hi hagi molta gent i no guardar-los a la butxaca o en una motxilla a l'esquena.

També ha recalcat que mai no s'han de posar petards dins d'ampolles "perquè això pot produir metralla i, per tant, un altre tipus de ferides", i ha recordat que no es poden encendre dins de casa.

Ha aconsellat seguir les instruccions del fabricador i assegurar-se que els menors d'edat sempre estan acompanyats per un adult: "No agafar-los mai amb la mà. Cal col·locar-los en un lloc i encendre'ls amb una metxa".

Pel que fa a les fogueres, ha recordat que cal tenir l'autorització de l'ajuntament, que cal situar-la a més de 15 metres de cotxes i façanes i que "mai s'han d'encendre amb un líquid inflamable".

COM ACTUAR

Serracanta ha explicat que, si es produeix una cremada lleu perquè salta alguna espurna i la zona de la pell afectada comença a picar i a posar-se vermella, "el primer que cal fer és refredar la zona cremada" amb aigua freda, col·locant-la a uns 15 centímetres del doll d'aigua durant 15 minuts.

En cas de cremades més greus, com les causades en encendre's els petards a la butxaca, ha aconsellat apagar el foc, tapar la zona afectada amb una tovallola o roba neta i avisar el Sistema d'Emergències Mèdiques (telèfon 112) o recórrer al Centre d'Urgències d'Atenció Primària (CUAP).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés