BARCELONA 20 jul. (EUROPA PRESS) -
El Museu Nacional d'Art de Catalunya (Mnac) alberga des d'aquest dimecres el seu primer Miró, un collage del 1934 que el museu ha aconseguit gràcies al Ministeri de Cultura, que va adquirir aquest equip en concepte de dació en pagament d'impostos.
El Ministeri també ha dipositat al Mnac una pintura del pintor modernista Ramon Casas --'Interior del Moulin de la Galette'-- i dues més d'Hermen Anglada Camarasa: 'Le bal blanc' i 'El palco'.
La incorporació del primer Miró és especialment significativa perquè, com ha recordat la responsable de la col·lecció d'Art Modern del museu, Mercè Doñate, l'absència del pintor català és una de les seves "anomalies", ja que fins ara només tenia un dibuix a llapis que ni tan sols s'exhibeix per qüestions de conservació.
Aquest 'Collage-peinture' pertany a la dècada que Miró, després d'haver declarat el 1927 que volia "assassinar la pintura", va explorar el terreny de l'experimentació, ja que l'obra està feta sobre un material tan insòlit com el paper de vidre.
A partir de setembre l'obra es veurà en la col·lecció permanent del museu, al costat de peces de joves artistes d'esperit avantguardista com Jaume Sans, Eudald Serra, Ramon Marinel·lo i Artur Carbonell, que van estar inspirats pels estils de l''antipintura' de Miró.
També s'exhibiran al públic dos quadres d'Anglada Camarasa, 'Le bal blanc' (1900) i 'El palco' (1901-1902), que representen el període en què el jove pintor va abandonar la indiferència que suscitava a Barcelona per abraçar l'ambient bohemi de París, ciutat en què va residir entre 1894 i 1914.
La primera pintura representa un ball a l'aire lliure en què predominen els colors blancs i la pinzellada difusa, mentre que l'altre, d'un colorit fortament contrastat, mostra uns personatges molt sofisticats en una llotja.
Aquests dos quadres també omplen un buit considerable, perquè el Mnac només tenia una altra obra de petit format d'aquesta etapa del pintor barceloní.
El Ministeri de Cultura també ha dipositat al Mnac 'Interior del Moulin de la Galette' (1890-1891), de Casas, un oli que aporta una visió més completa de l'escenari on va transcórrer la vida de Casas i Rusiñol durant el temps que van compartir en el barri parisenc de Montmatre.
El quadre representa el mateix angle, al costat de l'orquestra, que la pintura 'Ball del Moulin de la Galette' que es conserva al Museu del Cau Ferrat de Sitges, però aquí Casas no pinta el caos nocturn del local, sinó una "escena de gelosia", segons Doñate: una parella en actitud afectuosa comparteix taula amb una dona amb la mirada perduda, absent.
Els quatre quadres van ser valorats pel Ministeri de Cultura en 1,6 milions d'euros --la xifra que s'estalviaran en impostos els propietaris que els han donat--.
El president del Mnac, Narcís Serra, ha manifestat la intenció de seguir "lluitant" per qualsevol possibilitat d'adquisició, mentre que la directora general de Belles Arts i Béns Culturals del Ministeri, Ángeles Albert, ha valorat la tenacitat de la directora del museu, Maite Ocaña, perquè aquests quadres anessin a Barcelona.