MADRID 4 des. (EUROPA PRESS) -
L'escriptor i periodista francs Dominique Lapierre ha mort als 91 anys a Ramatuelle, on residia, ha confirmat la seva esposa Aliette Spitzer a mitjans francesos.
La mort de l'autor d'innombrables xits editorials com 'La ciutat de l'Alegria', 'Crema París' o 'El cinqu genet' va passar divendres, ha detallat la vídua al mitj 'Var-Matin' de la regió de Provena-Alps-Costa Blava, a la localitat de Ramatuelle.
Nascut a La Rochelle el 1931, Lapierre va desenvolupar la seva tasca com a periodista de 1954 a 1967, anys en qu va treballar com a reporter per a la revista Paris Match. Entre els seus 'best sellers' destaquen 'Mil sols', 'Aquesta nit la llibertat' i 'Més grans que l'amor', i també destaquen els seus títols a dues mans amb Larry Collins, com 'Crema París?', 'Oh, Jersualem' i 'Era mitjanit a Bhopal'.
El 1975 va publicar 'Aquesta nit, la llibertat', l'obra més important escrita sobre el procés d'independncia de l'Índia, que relata la caiguda de l'imperi britnic a l'Índia el 1947 i el naixement de l'Índia i de Paquistán, seguint els passos de l'últim virrey de l'Índia, Lord Mountbatten, i de Mahatma Ghandi. El llibre acaba amb l'assassinat d'aquest.
Per escriure aquesta obra, Dominique Lapierre i Larry Collins van necessitar quatre anys d'esforos i van recórrer 250.000 quilmetres utilitzant tots els mitjans de locomoció imaginables, incls el cavall i l'elefant.
En una entrevista que va concedir a Europa Press en una de les seves visites a Espanya, va dir que si hagués de triar un dels seus llibre es quedaria amb dos: 'O portars dol per mi' (on descriu les conseqüncia de la Guerra Civil a través de la figura d'El Cordobés) i 'La ciutat de l'alegria', on narra les vivncies de diversos personatges en un slum (barri de barraques) de Calcuta.
"La Ciutat de l'alegria' és un llibre que va canviar la meva vida i vaig rebre 250.000 cartes de lectors d'agrament pel llibre, així que també va canviar la vida de molta gent", va dir aquest autor, per qui aquest llibre suposa un "missatge d'esperana" per a propis i aliens, que recomana especialment a les "noves generacions" al costat d'un missatge clar: "Tot el que no es dóna es perd".
LA SEVA TASCA HUMANITRIA A L'ÍNDIA
Lapierre i la seva esposa van fundar el 1982 'Action pour els Enfants des Lépreux de Calcutta' (www.cityofjoyaid.org, www.citedelajoie.com), que finana nombrosos programes d'educació i de salut, i construeix centenars de pous d'aigua potable amb la venda dels seus llibres. També permet la independncia econmica de milers de dones grcies a micro-crdits i manté quatre vaixells hospital que naveguen en ajuda de les poblacions allades de cinquanta illes del Delta del Ganges.
Per aquesta tasca humanitria i pels seus llibres sobre la histria del subcontinent indi, Dominique Lapierre va rebre, el 5 de maig de 2008, de mans de la presidenta de l'Índia, la més alta condecoració civil, el Padma Bhushan.