Actualitzat 17/02/2025 16:59

El Museu de la Música de recupera un violí de Nicolas Duclos de meitat del segle XVIII

El violí Duclos recuperat
L'AUDITORI

El seu catàleg ja compta amb tres instruments més del mateix constructor

BARCELONA, 17 febr. (EUROPA PRESS) -

El Museu de la Música de Barcelona ha recuperat un violí de Nicolas Duclos construït a la capital catalana a meitat del segle XVIII, ha informat L'Auditori en un comunicat d'aquest dilluns.

El violí va ser construït pel lutier francès Nicolas Duclos, establert a Barcelona del 1740 al 1775, qui era deixeble del lutier de Cremona Antonio Stradivari.

El museu ha aconseguit comprar aquest instrument abans que fos subhastat i venut a mans privades i després d'una negociació que ha durat més d'un any, amb l'ajuda de l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub).

La venedora, propietària d'un taller-botiga de violins al Regne Unit, va contactar amb els responsables del Museu de la Música per saber si estarien interessats a adquirir-lo, en saber que el museu ja disposa de tres instruments del mateix constructor dins la seva col·lecció --una viola d'amor, un violí i un violoncel--.

"GRAN VALOR PATRIMONIAL I MUSICAL"

"El gran valor del violí recuperat és que, més enllà d'haver estat construït a Barcelona, se'n pot fer un ús musical, a diferència dels tres que ja tenim", explica la cap de col·leccions i documentació del Museu, Marisa Ruiz.

El director del Museu de la Música, Jordi Alomar, va anar a buscar personalment aquest violí al Regne Unit: "Es tracta d'un instrument molt singular i de gran valor patrimonial i musical", ja que disposa d'un certificat original d'autenticitat signat per John Dilworth, conegut lutier anglès.

Un cop al Museu de la Música, el violí s'ha de tractar per poder-lo incorporar a la col·lecció: passarà un mes sense oxigen per eliminar tots els microorganismes i, un cop finalitzat l'aïllament, caldrà fer el registre i la catalogació, la recopilació de l'estat i la introducció al catàleg.

Contador