Actualitzat 29/10/2007 14:18

El periodista Enric Canals reuneix a 'Delators' històries personals de la repressió franquista a Catalunya

BARCELONA, 29 d'octubre (EUROPA PRESS)

El periodista Enric Canals ha reunit al llibre 'Delators. La justícia de Franco' (L'Esfera dels Llibres) una sèrie d'històries sobre la repressió franquista a Catalunya entre 1939 i 1945 i que evidencien la "neteja política" que va impulsar el règim.

Canals s'ha submergit en els arxius militars i ha desentranyat històries personals entre els 70.000 processos judicials militars de caràcter sumaríssim, que van portar a afusellar 3.385 catalans i dotzenes de milers a les presons o a treballs forçats. L'autor aporta delacions i denúncies, testimonis de càrrec i documentació contra persones que van lluitar o van recolzar el bàndol republicà.

A 'Delators' s'expliquen històries com la del pare de Salvador Puig Antich, que va tenir un procés sumaríssim per celebrar l'entrada republicana a Terol, la del futbolista Carlos Ibáñez García, que va acabar afusellat, o l'autoinculpació de l'anarquista que va matar els germans Badia, líders d'Estat Català. El periodista ha assegurat avui, durant la presentació del llibre a Barcelona, que s'ha fixat "en la lletra menuda" de la història.

Enric Canals (Tiana, 1952) ha explicat que ha elegit els processos militars sumaríssims que més l'han interessat pel seu "caràcter humà" o perquè li han proporcionat "més joc" a l'hora de narrar-los amb familiars o amics supervivents.

L'autor del llibre ha volgut deixar clar que parlar de justícia militar durant el règim franquista és "una entelèquia" i ha sostingut que es va tractar d'una repressió "sostinguda i brutal" amb la voluntat d'exercir una "neteja política". "La justícia de Franco no va existir, va ser una venjança", ha afegit.

El volum també posa èmfasi en la tasca dels delators, que moltes vegades denunciaven "d'oïdes" els processats i aportaven fotografies. El periodista ha remarcat que la "falta de garanties" en els processos era habitual i que únicament el testimoni dels delators servia per condemnar.

Canals ha explicat que algun dels processos es retrotreuen fins a les posicions polítiques dels encausats durant la Setmana Tràgica de la primera dècada de segle, la qual cosa també va propiciar una "depuració" dins de l'administració pública i les grans empreses.

El periodista s'ha felicitat que actualment no veu "ànim de venjança" en els fills i néts de delators i delatats, sobre la màxima "els fills no tenen la culpa del que van fer els pares". Tot i això, Enric Canals s'ha mostrat a favor que aquest tipus d'històries surtin a la llum en els dos bàndols, perquè "per oblidar o perdonar s'ha de saber què s'ha d'oblidar i perdonar".