Actualitzat 15/05/2024 17:27

Una placa recorda Orwell al lloc de la Rambla de Barcelona on va defensar el POUM

Inauguració de la placa dedicada a George Orwell
AYUNTAMIENTO DE BARCELONA

Hi assisteix el seu fill Richard Blair, patró de la George Orwell Society

BARCELONA, 15 maig (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona ha inaugurat aquest dimecres una placa dedicada a l'escriptor i periodista George Orwell a la Reial Acadèmia de les Ciències i Arts de Barcelona (Racab), al vestíbul de l'edifici que comparteix amb el Teatre Poliorama, i des d'on va defensar el POUM el 1937.

Hi ha participat el seu fill, Richard Blair; el president de la Racab, Jordi Isern; el periodista Lluís Permanyer i el professor de la UPF Miquel Berga, juntament amb el tinent d'alcalde i regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, informa l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) en un comunicat.

La vinculació d'Orwell amb Barcelona i en concret amb la Reial Acadèmia s'origina en la Guerra Civil, quan el desembre del 1936 es va incorporar a les Brigades Internacionals per lluitar contra el feixisme a Espanya, recorda l'ICUB.

Amb les milícies del Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM) es va incorporar al front d'Aragó, i l'abril del 1937 va tornar a Barcelona, on, durant els Fets de Maig, va passar tres nits a la teulada de l'acadèmia, formant part d'un escamot que defensava la seu del POUM, situada a l'edifici de l'altre costat de la Rambla (actualment l'Hotel Rivoli Rambla).

'HOMENATGE A CATALUNYA' I '1984'

Després Orwell va tornar al front d'Aragó i, després de ser ferit i tractat a Barcelona i Tarragona, va tornar a Anglaterra, on va escriure tota la seva experiència en el llibre 'Homenatge a Catalunya', publicat el 1938.

A més, els fets que van tenir lloc a Barcelona van inspirar l'autor per a la creació de la seva novel·la '1984'.

La George Orwell Society organitza cada dos anys una ruta pels escenaris on Orwell va passar la Guerra Civil, a càrrec del seu fill Richard Blair i del fill del comandament d'Orwell (Georges Kopp), Quentin Kopp: comença a Barcelona rememorant els Fets de Maig del 1937 i acaba a Aragó.