Publicat 27/09/2016 14:22

El professorat universitari català cobra "a nivells dels anys 80" descomptant la inflació

Estudio Unis
EUROPA PRESS/REMITIDO

Les universitats catalanes perden l'equivalent al 23% de professors en cinc anys

BARCELONA, 27 set. (EUROPA PRESS) -

La retribució del professorat universitari català se situa "a nivells dels anys 80" si no es té en compte la inflació, segons l'informe 'El professorat universitari a Catalunya' de l'Observatori Sistema Universitari (OSU), presentat aquest dimarts i que descriu les plantilles del personal docent i investigador (PDI) de les universitats públiques entre els cursos 2004/2005 i 2014/2015, en les quals han detectat un augment de la temporalitat.

Un catedràtic d'universitat cobrava el 1988 entre 25.000 i 30.000 euros de mitjana, xifra que ha augmentat el 1991 amb la reforma retributiva a l'alça fins a 40.000 euros --35.000 en euros constants de 1988-- i que se situa el 2015 en al voltant de 80.000 euros --el que equival a uns 30.000 euros del 1988--, seguint una tendència semblant els titulars d'universitat i els titulars d'escoles universitàries.

Una de les autores de l'estudi i professora de Matemàtiques de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Vera Sacristán ha assegurat que si es descomptés la inflació les retribucions estarien a nivells anteriors a l'augment del 1991.

Un altre dels aspectes que recull l'estudi és el descens en les plantilles de personal docent i investigador (PDI) a partir del 2010, en què, en termes de persones equivalents a temps complet, s'ha produït un descens del 23% en cinc anys.

L'informe alerta que el gruix de les plantilles ja no està constituït per professorat funcionari, que passa del 52% del PDI al 37% en la dècada estudiada --reduint-se sobretot en les de la primera fase de la carrera laboral com a lector--, i que mentre que en el curs 2004/2005 el 54% de la plantilla era estable, al 2014/2015 s'ha reduït al 49%, per la qual cosa se supera el màxim del 40% permès per a PDI temporal.

Sacristán ha assenyalat que la substitució de professorat funcionari per afegit no s'està donant i que, abans de les limitacions de la taxa de reposició, aquesta ja era lenta per motius econòmics i per la "lentitud" de la cobertura de places amb el pla Serra Hunter.

"PRECARIETAT PROGRESSIVA"

L'autora de l'estudi i professora d'Economia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Paula Veciana ha remarcat que hi ha una "precarització progressiva" per la disminució d'efectius i la major temporalitat, en una tendència que s'aprecia de manera semblant en totes les universitats públiques catalanes.

L'estudi d'OSU també assenyala que la proporció de contractes a temps parcial ha crescut del 35% al 47% en aquest període i, segons ha explicat el col·laborador de l'estudi i professor d'Economia de la Universitat de Barcelona (UB) Alfonso Herranz es fa un "ús inadequat" de la figura del professor associat i el professor visitant per cobrir necessitats docents.

Ha alertat d'una reducció de les incorporacions de personal predoctoral i postdoctoral, assenyalant que els contractes d'ajudants són "gairebé testimonials" i les ajudes predoctorals han anat disminuint, de la mateixa forma que ho ha fet el creixement del professorat lector i la contractació de joves investigadors per la via de convocatòries estatals o autonòmiques.

"DETERIORAMENT" QUALITAT INVESTIGADORA

Ha afirmat que malgrat la precarietat detectada del PDI no s'ha percebut un "deteriorament" de la qualitat investigadora, però ha alertat de les conseqüències de no incorporar a personal jove o fer-ho en condicions dolentes.

En el curs 2014-2015, el 46% de la plantilla tenia una edat de 50 anys o més, mentre que el menor de 30 anys suposava el 2,5%, quan una dècada abans era del 5%.