Actualitzat 12/11/2018 17:20

Protecció Civil incorpora una eina desenvolupada per la UPC per anticipar catàstrofes

Temporal en una platja de l'àrea metropolitana de Barcelona
AMB - Archivo

BARCELONA 12 nov. (EUROPA PRESS) -

Protecció Civil de la Generalitat ha incorporat l'eina desenvolupada per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) A4CAT (Anywhere for Catalonia) que automatitza la integració de totes les dades sobre meteorologia per facilitar el monitoratge i la interpretació i anàlisi de risc, a més d'anticipar l'evolució de catàstrofes naturals a curt termini.

Aquest dilluns, el conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Buch, ha presentat aquesta eina al Centre de coordinació operativa de Catalunya (Cecat) juntament amb la directora de Protecció Civil, Isabel Ferrer, i el director del Centre de Recerca Aplicada en Hidrometeorologia (Crahi) de la UPC, Daniel Sempere, ha informat el departament en un comunicat.

El conseller ha destacat que aquesta eina, que està en fase de proves al Cecat, permet anticipar-se davant fenòmens meteorològics que causen emergències "i tenir una fiabilitat molt més elevada davant qualsevol avís" que presenti Protecció Civil.

"Quan parlem d'emergències, aquesta feina és vital, perquè ens permet preveure molt abans qualsevol dels efectes que pugui tenir una emergència meteorològica" amb una predicció d'alta fiabilitat, ha subratllat Buch, perquè l'eina ha estat aplicada en les tempestes que van afectar la comarca de les Terres de l'Ebre (Tarragona) aquesta tardor.

El conseller ha avisat a les institucions, administracions i societat en general que el que abans eren només previsions ara són comunicacions "amb molta fermesa", per la qual cosa ha demanat confiar en aquestes alertes de Protecció Civil i actuar per garantir la seguretat.

PROJECTE EUROPEU

El centre de la UPC coordina el projecte europeu Anywhere, centrat a desenvolupar una plataforma multirisc de detecció primerenca d'àmbit europeu per anticipar-se als riscos derivats de fenòmens meteorològics i climàtics extrems abans que es produeixin, ha precisat Interior.

La plataforma, que incorpora diferents algorismes i productes de previsió, s'ha adaptat localment a les necessitats específiques de cada lloc i des del mes d'octubre i al llarg d'un any es provarà, validarà i millorarà als centres de comandament de Protecció Civil de sis regions europees: Catalunya (Espanya), Gènova / Regió de Ligúria (Itàlia-França), South Savo (Finlàndia), cantó de Berna als Alps (Suïssa), regió de Rogaland (Noruega) i Alta Còrsega (França).