També posa el focus en la salut cardiovascular, mental i mediambiental
BARCELONA, 21 gen. (EUROPA PRESS) -
La Conselleria de Salut de la Generalitat, a través de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), ha actualitzat el Protocol d'activitats preventives i de promoció de la salut a l'edat pediàtrica, amb novetats en el calendari de visites i una major atenció a la salut digital, cardiovascular i mediambiental, entre altres.
Amb el títol 'Créixer en salut', el protocol és fruit d'un "intens treball" de tres anys a càrrec d'experts i equips d'atenció pediàtrica, i afectarà a l'atenció de fins a 1.200.000 menors de 15 anys, segons ha informat aquest dilluns el secretari de Salut Pública, Esteve Fernández, en una trobada amb mitjans.
El document, d'unes 500 pàgines i destinat a més de 2.000 pediatres i infermers, s'articula al voltant dels eixos de salut comunitària, interseccionalitat, vulnerabilitat i prevenció de la cronicitat, i es divideix en blocs de primera infància, nous cribratges i immunitzacions, educació per a la salut i aspectes legals.
'Créixer en salut' s'ha presentat davant dels professionals aquest dimarts, en una jornada en el Col·legi de Metges de Barcelona organitzada per l'Agència de Salut Pública, amb més de 600 professionals de l'àmbit.
SALUT MENTAL, DIGITAL I CARDIOVASCULAR
Salut ha afegit quatre noves visites pediàtriques al calendari, que seran als 7 dies de vida, al primer mes i als 10 i 12 anys; segons la presidenta de la Societat Catalana de Pediatria, Anna Gatell, les primeres són visites d'importància vital, mentre les altres són també molt necessàries per tractar-se l'adolescència d'una etapa de "màxima vulnerabilitat".
El nou protocol incorpora la detecció de factors de risc i senyals d'alarma en la salut cardiovascular dels nens, amb un electrocardiograma als 10 anys, així com atenció a la salut mediambiental a través d'una nova "fulla verda" per avaluar factors de risc.
També posa el focus en la salut digital, explorant i avaluant senyals d'alarma en aquest àmbit, i en la higiene del somni, amb cribratges per detectar trastorns del somni; així mateix, s'incorporen preguntes estructurades i indicadors d'alerta sobre salut mental i benestar emocional, i estratègies d'acompanyament durant la lactància per promoure la criança positiva.
El protocol destina un apartat específic a l'acompanyament a les sexualitats, amb visites preventives i cribratge d'infeccions de transmissió sexual (ITS) si es detecten conductes sexuals de risc en adolescents.
UN PROTOCOL "PIONER"
La cap del Servei de Salut Maternoinfantil de la Secretaria de Salut Pública, Blanca Prats, ha assegurat que és un protocol "pioner", especialment pels seus apartats de qüestions ètiques i legals, així com les seves 'caixes d'eines' amb recursos seleccionats per a cada capítol.
La responsable de Pediatria de l'Adreça Estratègica d'Atenció Primària i Comunitària (APiC) de la Conselleria de Salut, Gemma Ricós, ha destacat l'enfocament holístic del protocol i el seu contingut "basat en l'evidència", encara que ha explicat que no tenen un calendari concret i es desplegarà progressivament.
En aquesta línia, Esteve Fernández ha explicat que des d'aquest mateix dimarts començarà una formació a tots els professionals que durarà 6 mesos, en el que veu com una oportunitat de "continuar millorant" la salut dels nens i adolescents de Catalunya.