Actualitzat 06/01/2025 11:53

La sensació de precarietat afecta la salut mental dels joves, segons la Fundació La Caixa

Archivo - Imatge de recurs dels carrers de Barcelona
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Aquesta percepció els perjudica encara més que no tenir ocupació fixa, segons un estudi de l'Observatori Social

BARCELONA, 6 gen. (EUROPA PRESS) -

La sensació de precarietat a la treball i a la vida afecta la salut mental dels joves a Espanya, i aquesta percepció els perjudica fins i tot més que el fet de no tenir una ocupació fixa, segons un estudi de l'Observatori Social de la Fundació La Caixa.

El sentiment de precarietat és general entre els joves enquestats, encara que la precarietat laboral i la inseguretat econòmica es distribueixen desigualment entre els grups socials.

El seu concepte de precarietat, més enllà de tenir una feina dolenta, té a veure amb el nivell de capacitat per aconseguir un nivell de vida digne i cobrir el cost d'una vida independent.

Es refereixen sobretot al cost de l'habitatge, de l'alimentació i de l'energia, i precisament les crisis recents (com l'encariment de l'energia i l'alta inflació) han influït en el concepte que tenen de precarietat.

ENQUESTA

Entre els enquestats que se senten en precarietat extrema, la seguretat econòmica de les seves famílies s'ha posat en dubte per la inflació (64,1%) i el cost energètic (65,3%); entre els que senten una mica menys de precarietat, aquests percentatges són del 56,9% i 56,5%, respectivament.

El 31% del total d'entrevistats estan en risc de depressió o ansietat, amb un "factor explicatiu crucial": la sensació de precarietat, més que per tenir una ocupació precària.

El tipus de contracte laboral "no mostra una relació significativa amb la salut mental", i només entre els pluriempleats baixa lleugerament el risc de mala salut mental.

El 40,6% del total d'enquestats diu que pateix almenys un problema de salut física o mental per la seva inseguretat econòmica: se senten ansiosos o angoixats, tenen problemes per dormir o un problema de salut física; i "viure només està associat amb més inseguretat econòmica".

El 63,6% dels adults joves ha viscut "com a mínim una dimensió d'inseguretat econòmica" en els últims dos anys, i ha hagut de fer ajustos o demanar ajuda.

Els joves tendeixen a reduir el seu nivell de vida per motius econòmics, "però aquesta tendència és més acusada en les dones migrants i les persones no binàries".

L'estudi es basa en 3.012 enquestes, majoritàriament en línia, "amb només 210 entrevistes presencials a cinc zones de la província de Barcelona".

Contador