Publicat 14/03/2023 15:34

Sis centres de Catalunya participen en la prova pilot de la nova selectivitat

Els alumnes durant una de les proves
ALBERTO PAREDES - EUROPA PRESS

L'Institut Moiss Broggi de Barcelona hi participa amb 33 alumnes de primer de batxillerat

BARCELONA, 14 març (EUROPA PRESS) -

Sis centres educatius de Catalunya participen aquest dimarts en la prova pilot de la nova selectivitat --que es far a partir del 2024-- organitzada pel Ministeri d'Educació i Formació Professional a 50 centres educatius d'Espanya, amb l'objectiu final d'harmonitzar les proves.

Un d'aquests centres educatius és l'Institut Moiss Broggi de Barcelona, on hi han participat 33 alumnes de primer de batxillerat, com ha pogut comprovar Europa Press.

La primera prova, que ha comenat a les 9.10 i ha acabat a les 10.55, ha estat la d'Angls: l'han feta 29 alumnes (els altres 4 cursen el batxillerat francs) i ha comptat, entre altres exercicis, amb una prova de comprensió auditiva (Listening) sobre l'accés a l'aigua potable i installacions de sanejament a l'Índia.

La prova inclou dues activitats: els alumnes primer han de respondre l'opció correcta (entre 4 possibilitats) de 5 preguntes; després han d'emplenar amb una paraula l'espai en blanc que se'ls dona en 5 oracions; i també s'ha fet una prova de redacció.

Una altra prova és de comprensió lectora, sobre la possibilitat d'adoptar polítiques perqu els pasos secs puguin assolir la independncia hídrica, i els exercicis han consistit a endevinar un adjectiu, nom o verb sobre una descripció donada en una frase; 7 exercicis test amb 4 respostes possibles, i un exercici de preguntes en qu els alumnes havien d'escriure una frase de resposta.

Cada resposta correcta ha comptat 0,20 punts i en acabar els alumnes han hagut de passar les respostes a un altre full, que és el que han entregat en acabar l'examen.

En sortir de la prova, els alumnes Oriol, Laia i Jana han explicat a Europa Press que el Listening incloa udios de nadius amb "accents d'altres pasos" que no són el britnic o nord-americ, als quals estan més habituats, i que els ha costat; i han afegit que els hauria agradat tenir una mica més de temps per fer la prova, ja que no s'han pogut centrar tant en altres parts de l'examen.

La cap de Llengües Estrangeres del centre, Nati Castillo, ha destacat que en l'examen d'angls les preguntes "no penalitzen l'alumne si s'equivoca"; que dona més llibertat a l'estudiant (per exemple, triar 5 de 7 preguntes o fer servir contingut de la part de lectura per la de redacció), i que els textos són més breus i sobre actualitat.

El director de l'institut, Aleix Clos, ha assegurat que el Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu (CSASE) va contactar amb ells fa dues o tres setmanes per informar-los que es faria la prova en aquest centre.

Preguntat per la prova, ha defensat que la selectivitat sigui més competencial, i creu que amb aquest examen ser així: "El que no pot ser és que les proves siguin del segle XX".

A les 11.50 ha comenat l'altra part de la prova pilot, que és l'examen de Dibuix Artístic, específic per als estudiants del batxillerat artístic d'aquest institut, i aquesta sí que l'han feta els 33 alumnes del grup.

El professor de Visual i Plstica de l'institut, Paco Rico, ha valorat que la nova prova té tres tipus de preguntes (una de pensament crític, una altra de manipulació de materials amb textos o imatges i una prova de dibuix) i ha afirmat que els professors han viscut aquest procés "amb illusió" i per millorar el que es fa actualment.

"HARMONITZAR" LA SELECTIVITAT

La prova pilot permetr analitzar el grau d'adaptació dels estudiants a aquest tipus de prova competencial, el temps establert per als exercicis, la comparativa entre els diferents possibles models d'exercicis elaborats i la fiabilitat de la correcció, entre altres coses, i permetr "prendre decisions basades en evidncies" i modificar aspectes de la prova, ha informat el Ministeri.

Aquesta prova pilot est orientada a "harmonitzar les proves d'accés a la universitat, que es comenaran a implantar el juny del 2024, amb el carcter competencial del nou currículum".

El departament de la ministra Pilar Alegría ha explicat que totes les comunitats han estat convidades, a través de la Conferncia Sectorial d'Educació, a participar en les proves, per finalment han estat 12 les que voluntriament han decidit formar-ne part.

En concret hi participen aquest dimarts Catalunya (6 centres), Principat d'Astúries (5), Cantbria (5), La Rioja (5), Comunitat Valenciana (5), Castella-la Manxa (5), Canries (5), Illes Balears (4), Navarra (3), Extremadura (3), Ceuta (2) i Melilla (2).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés