Proposa polítiques actives laborals, migratries i de foment de la natalitat
BARCELONA, 29 gen. (EUROPA PRESS) -
La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, que agrupa més de 3.000 entitats socials catalanes, ha instat els grups polítics i agents socials a assolir un "gran pacte de consens" que permeti repensar el sistema de les pensions perqu sigui viable i sostenible, ha informat en un comunicat.
Ho ha dit aquest dimarts la presidenta, Francina Alsina, en la presentació de l'estudi 'El sistema de pensions a Espanya. Les febleses d'un model que urgeix una solució duradora', i ha remarcat que aquest pacte ha de garantir un dels pilars bsics de l'estat del benestar i "assegurar la protecció i la dignitat de la gent gran, més enll dels cicles polítics".
Vila ha afirmat que la solidaritat entre les generacions té "un futur molt negre" i que el que s'ha fet fins ara són pegats, per la qual cosa ha demanat polítics i polítiques valentes que deixin de banda els interessos partidistes i electoralistes.
L'estudi assenyala que les pensions són el principal ingrés de la gent gran, i representen el 72% del total, i que a Espanya hi ha més de 9,5 milions de pensionistes, i l'import mitj d'una pensió contributiva és d'1.103 euros mensuals.
La despesa en pensions és la partida més important dels pressupostos i no deixa d'augmentar, s'ha duplicat des del 2002 fins al 2016, ats que ha passat de 66.000 milions a 135.500 milions, gairebé el 40% de la despesa pública.
Set de cada deu jubilats només viuen d'aquests diners i prcticament la meitat, el 45%, ha adms que li costa arribar a final de mes, segons un estudi de Fundació Edat & Vida i Obra Social La Caixa.
FONS DE RESERVA "SOTA MÍNIMS"
L'augment de la despesa en pensions fa que el Fons de Reserva es trobi "sota mínims", segons l'estudi, i des del 2012 s'han retirat més de 74.000 milions d'euros i actualment en queden poc més de 8.000.
Segons l'estudi, les xifres evidencien que el model de pensions espanyol est en crisi, amb dos elements que n'han accentuat la inestabilitat: la crisi econmica i l'envelliment progressiu de la població, així com que la Seguretat Social cada vegada recapta menys.
El deteriorament del mercat laboral, l'increment de l'atur, els sous baixos, les feines a temps parcial i l'augment dels contractes temporals han fet disminuir els ingressos per cotitzacions, afirma l'estudi, i en parallel ha crescut el nombre de pensionistes.
La bretxa de gnere també es perpetua durant la vellesa, perqu les dones cobren de mitjana un 34% menys de pensió que els homes, segons un informe de l'Institut BBVA, i els factors que més penalitzen la dona són la falta de la seva presncia en llocs directius i el repartiment de la conciliació.
PROPOSTES
Per tot aix, la Taula del Sector Social proposa polítiques actives d'ocupació que ofereixin oportunitats laborals de qualitat que acabin amb la precarietat i un increment dels salaris.
També reclama polítiques actives que fomentin la natalitat i que afavoreixin una conciliació més gran de la dona, així com unes polítiques migratries que asseguren la plena inclusió i inserció laboral dels nouvinguts.