MADRID 11 gen. (EUROPA PRESS) -
Els ministres d'Exteriors del G7 han condemnat en un comunicat conjunt "la manca de legitimitat democràtica" de la presa de possessió del president de Veneçuela, Nicolás Maduro, que ha tingut lloc aquest divendres enmig de la polèmica després de les eleccions del passat 28 de juliol, en què l'oposició va denunciar frau en el recompte de vots i s'atribueix la victòria.
"Nosaltres, els ministres d'Afers Exteriors del G7 (Canadà, França, Alemanya, Itàlia, Japó, Regne Unit i Estats Units) i l'alt representant de la Unió Europea, denunciem la manca de legitimitat democràtica de la suposada investidura de Nicolás Maduro com a president de Veneçuela", resa la nota, els signants de la qual han rebutjat a més "la contínua i repressiva recerca del poder per part de Maduro a costa del poble veneçolà".
Els països del grup han deplorat així mateix "enèrgicament" la repressió que continua tenint lloc, tant a nivell social com polític, contra l'oposició. En aquesta línia, han defensat que no és propi dels sistemes democràtics que un dirigent polític es vegi "obligat a buscar refugi fora de la seva pàtria".
La fugida de Veneçuela del candidat opositor, Edmundo González, després de les eleccions per por de represàlies ha estat definida pels integrants del G7 com un "fet inacceptable" que "posa en relleu la necessitat urgent que a Veneçuela es creï un entorn en què la participació democràtica pugui prosperar sense por".
En aquesta línia, s'han sumat a la preocupació general de la comunitat internacional per l'estat dels Drets Humans al país, amenaçat pel "persistent menyspreu" de Maduro cap a la democràcia i l'estat de dret. "En particular, ens preocupen profundament les detencions arbitràries i els abusos contra civils, inclosos nens, joves i activistes, després de les protestes democràtiques pacífiques que van tenir lloc després de les eleccions i que continuen fins ara", han afegit.
Així, el G7 ha advocat per un procés pacífic de transició del poder en el qual els veneçolans puguin negociar i liderar "una solució pacífica i democràtica" per al país que respecti "la voluntat democràtica del poble veneçolà expressada en les eleccions de juliol".
Aquesta declaració arriba després que Maduro ha pres aquest mateix divendres possessió del càrrec a la seu de l'Assemblea Nacional, per començar així un tercer mandat que, ha dit, serà un "període de pau".
Veneçuela va celebrar a finals de juliol unes eleccions presidencials en les quals l'oficialisme va atorgar la victòria a Maduro, si bé l'oposició va denunciar frau en el recompte de vots i va reivindicar el triomf de González, amb el suport de la comunitat internacional.