MADRID, 5 set. (EUROPA PRESS) -
El Papa Francesc i el Gran Imam d'Indonèsia, Nasaruddin Umar, han signat aquest dijous una declaració conjunta per "promoure l'harmonia religiosa pel bé de la humanitat" en el marc de la trobada interreligiosa sostinguda a Jakarta durant el segon dia del Viatge Apostòlic de dotze dies per Àsia i Oceania.
"Nosaltres creients, que pertanyem a diferents religions, tenim el rol d'ajudar a tots a travessar el túnel amb la mirada dirigida cap a la llum, per reconèixer al germà amb qui compartir la vida i sostenir-nos mútuament", ha assegurat des del 'túnel de l'amistat', un passatge subterrani que uneix la catedral de La nostra Senyora de l'Assumpció amb la mesquita d'Istiqla.
El Pontífex ha aprofitat aquest túnel per realitzar una metàfora sobre "sempre veure la profunditat" que permet a diferents persones trobar-se i "accedir al món religiós dels altres".
"Els aspectes visibles de les religions -els ritus, les pràctiques, etc.- són un patrimoni tradicional que cal protegir i respectar; però el que està 'a sota', la qual cosa corre sota terra, com el 'túnel de l'amistat', podríem dir l'arrel comuna de totes les sensibilitats religioses és una sola: la recerca de la trobada amb el diví, la set d'infinit que l'Altíssim ha posat en el nostre cor", ha manifestat.
D'igual forma ha demanat que els "permetin treballar junts, caminar units en la consecució d'un objectiu, en la defensa de la dignitat de l'home, en la lluita contra la pobresa, en la promoció de la pau".
En aquest sentit, ha emfatitzat la necessitat de mostrar fraternitat per "erradicar la cultura de la violència i de la indiferència", que és una contradicció "dels valors comuns a totes les tradicions religioses", segons ha publicat el portal de notícies del Vaticà.
"Els animo a continuar per aquest camí: que tots, tots junts, cultivant cadascú la pròpia espiritualitat i practicant la pròpia religió, puguem caminar en la recerca de Déu i contribuir a construir societats obertes, cimentades en el respecte recíproc i en l'amor mutu, capaços d'aïllar les rigideses, els fonamentalismes i els extremismes, que són sempre perillosos i mai justificables", ha afegit.
Després d'això, el Papa ha recordat que la mesquita d'Istiqlal va ser dissenyada per l'arquitecte cristià Friedrich Silaban, la qual cosa demostra que Indonèsia té "espais de diàleg, de respecte recíproc, de convivència harmoniosa entre les religions i les diferents sensibilitats espirituals" malgrat l'existència de la intolerància i del fonamentalisme religiós.