Publicat 11/02/2024 13:45

El president de l'Iran crida a l'expulsió d'Israel de les Nacions Unides per la seva campanya a Gaza

El president de l'Iran, Ebrahim Raisi
Mohammad Javad Ostad/Iranian Pre / DPA

La república islmica celebra el seu 45 aniversari amb la causa palestina al centre de la commemoració

MADRID, 11 febr. (EUROPA PRESS) -

El president de l'Iran, Ebrahim Raisi, ha demanat aquest diumenge l'expulsió d'Israel de l'Organització de les Nacions Unides en represlia per la campanya d'atacs contra la població palestina a Gaza, en un discurs amb motiu del 45 aniversari de la declaració de la República Islmica de l'Iran.

"Des d'aquí proposem l'expulsió d'aquest rgim sionista de les Nacions Unides", ha manifestat el president irani en un discurs des de Teheran, en el qual ha acusat Israel de violar "centenars" d'acords internacionals amb la seva campanya de represlia als atacs de les milícies palestines contra el seu territori el passat 7 d'octubre, detonant de l'actual conflicte amb el moviment islamista palestí Hamas, autoritat de l'enclavament.

Raisi, que ha descrit la causa palestina com "la principal prioritat de la Humanitat" en aquests moments, ha recomanat que "aquells que vulguin conixer Occident i el rgim sionista, i també el seu aliat, els Estats Units", només han d'"observar els crims de guerra i contra la humanitat, i els actes d'infanticidi que s'estan cometent a Gaza", ha manifestat a la Plaa de la Llibertat de Teheran en la seva proclamació, recollida per l'agncia semioficial iraniana Tasnim.

Més de 28.100 palestins han mort a causa de l'ofensiva militar llanada per Israel contra la Franja de Gaza després dels atacs del 7 d'octubre, que van deixar a Israel prop de 1.200 morts i uns 240 segrestats, segons els balanos publicats per les autoritats israelianes. D'altra banda, més de 375 palestins han mort en operacions de les forces de seguretat i atacs per part de colons a Cisjordnia i Jerusalem Est des del 7 d'octubre.

L'Iran commemora l'aniversari de la Revolució Islmica, que va posar fi a la monarquia i va alar al poder l'aiatoll Ruhollah Khomeini, un terratrmol polític que va reconfigurar la regió i les conseqüncies del qual continuen vigents a nivell polític i social en l'actualitat, marcada per la creixent contestació a les autoritats i la projecció regional de Teheran, la qual cosa ha provocat la reacció dels rivals a la zona.

La tornada de Khomeini al país va tenir lloc en un moment en el qual la dinastia Pahlevi, una de les principals aliades dels Estats Units a la regió, era a punt de collapsar a causa de la crisi econmica i social i l'augment de l'oposició al rgim a causa de la repressió de les protestes dels anys anteriors.

El cop final al rgim va arribar l'11 de febrer, quan el Consell Militar Suprem es va declarar "neutral" després de l'esclat d'enfrontaments de guerrilles als carrers, la qual cosa va descartar la possibilitat d'un aixecament militar a favor del sha.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés